Impozite de cinci ori mai mari într-o comună din Gorj. Cine e de vină!

Revoltă în rândul localnicilor din comuna gorjeană Schela. Oamenii au mers să-și plătească taxele și impozitele locale și au aflat cu stupoare că dările au crescut chiar și de cinci ori față de anul trecut. Primarul a încercat să le explice situația. De vină ar fi chiar consilierii locali care nu ar fi votat indexarea taxelor cu rata inflației așa că, potrivit legii, acestea au fost majorate automat la nivelul maxim prevăzut de Codul Fiscal.

Primarul din Schela, Aristide Șerbănescu, a explicat cum s-a ajuns în această situație. Mulți dintre localnici plătesc acum taxe chiar și de cinci ori mai mari față de cele stabilite la nivelul anului 2019. „Primarul cu cei de la Taxe și Impozite au mers cu rata inflației din 2018, respectiv 4,6%. În comisiile de specialitate, toți au fost de acord, iar în ședința ordinară a Consiliului Local, jumătate din domnii consilieri au refuzat să aprobe această indexare a taxelor și impozitelor cu rata inflației. Legiuitorul, conform Codului Fiscal, stipulează destul de clar: dacă nu se adoptă indexarea prin hotărâre de Consiliu cu cel puțin trei zile înainte, conform Codului Fiscal, se trece la suma maximă prevăzută în Codul Fiscal, un lucru pe care Compartimentul Taxe și Impozite l-a făcut. Oamenii se bucură de acea reducere prevăzută de lege de 10% pentru plata taxelor și impozitelor până la 31 martie a anului în curs. Au venit să plătească. Mulți s-au întors pentru că au realizat cât de mult au crescut taxele și impozitele. Un cetățean care, în 2019, a plătit 400 de lei, anul acesta are de plătit 1900 de lei, aproape de cinci ori mai mult”, a spus Șerbănescu.

Acesta a adăugat că tot acest complot al consilierilor locali nu este întâmplător într-un an electoral. „Eu le-am explicat oamenilor. Am făcut niște dosare cu toată documentația care a stat la baza măririi și am mai dat să vadă oamenilor că nu e vina Executivului, ci a Consiliului Local. Au început, pe Facebook, să distribuie postări prin care îndeamnă lumea să nu plătească taxele și impozitele până după alegerile locale, pentru că ei vor reveni la normal. E o prostie! E o lege care nu a fost respectată. Noi am aplicat prevederile conform legii, asta este”, a mai explicat primarul din Schela, la Radio Infinit.

Oamenii sunt revoltați. Mulți au făcut cale-ntoarsă când au aflat cât au de plătit. “Anul trecut, am avut 800 de lei. Acum am 1900 de lei. Nu îmi permit să-l plătesc”, a spus un localnic. „Am fost să plătesc impozitul. Când am văzut cât este, am început să mă închin ca la biserică. S-au dublat față de cât au fost anul trecut”, a mai spus un alt cetățean din Schela. (A.A.)

Vizualizări: 4,813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: