În America e mai simplu

Americanii au şi ei lupta lor pentru apărarea statului de drept, călcat în picioare de preşedintele Donald Trump. Pentru Trump pare chiar mai simplu decât pentru omologii lui din România. Dacă luăm doar acţiunile lui din ultimele zile, ne putem lua cu mâinile de cap. A nominalizat la Curtea Supremă a SUA un judecător, pe Brett Kavanaugh, acuzat de agresiuni sexuale. Când FBI a vrut să facă anchetă, Trump a ieşit şi a spus public că nu e cazul, deoarece Brett Kavanaugh „este un bărbat perfect cu un trecut ireproşabil”, „un om remarcabil”. Acuzaţiile la adresa lui sunt, desigur, politice, susţine Trump. Pentru preşedintele american, a vorbi despre o anchetă în curs nu pare a fi nicio problemă.

Mulţi văd în Donald Trump un pericol pentru democraţia din SUA, pentru pacea mondială şi desigur pentru stabilitatea economică a unor state. Nu este zi în care Trump să nu anunţe nişte taxe noi pentru partenerii economici ai Statelor Unite sau în care să nu ironizeze un lider al lumii. La un moment dat se spunea că oamenii din serviciile secrete îi ascund lucruri preşedintelui Trump, de teamă că acesta ar putea compromite anumite interese ale SUA.

De altfel, în 2017, nişte oficiali americani s-au întâlnit pentru a discuta cum ar putea fi demis Trump. Informaţii despre o astfel de întâlnire, la care a participat nr. 2 din Ministerul Justiţiei, au apărut zilele trecute. Rod Rosenstein a fost convocat luni la Casa Albă şi are trei zile la dispoziţie pentru a demisiona. La Trump nu durează doi ani, cât a durat de exemplu la noi cu Kovesi. L-a călcat cineva pe bătături, este plecat din orice funcţie.

Lucrurile astea se întâmplă în SUA pentru că statul nu este croit pentru oameni ca Trump. Statul american este croit pentru lideri politici care demisionează atunci când sunt implicaţi într-un scandal, dar Trump sare dintr-un scandal în altul şi îşi face un titlu de glorie din asta. Cu toate acestea, Trump are şanse mari la un nou mandat, pentru că este asumat în ceea ce face. Americanii s-au săturat de lideri politici care fac pe sfinţii, chiar dacă aceştia demisionează atunci când sunt prinşi cu ocaua mică. Omul de rând simte că toată clasa politică este coruptă, chiar dacă doar unii sunt prinşi.

Am auzit zilele astea pe cineva care spune că nu e deranjat dacă se dă o amnistie în România, pentru că toţi politicienii fură, dar numai ăştia de acum recunosc indirect că au făcut-o. Trebuie să fi decăzut tare rău morala în această ţară, dacă hoţia nu ne mai deranjează nici măcar atunci când se fură chiar din buzunarele noastre.

Vizualizări: 449

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: