Încă doi palmieri în centrul oraşului

Încă doi palmieri vor fi aşezaţi pe platforma din faţa Prefecturii Gorj în următoarele zile, măsura fiind bine primită acum de arhitectul care a relizat proiectul de modernizare a zonei. Autorităţile locale au dat ieri explicaţii cu privire la stadiul actual al lucrărilor, după ce palmierii au stârnit o serie de controverse zilele trecute.

Primăria municipiului Târgu Jiu a achiziţionat 6 palmieri, 4 fiind deja puşi, de la începutul acestei luni, în locul vechilor cactuşi. Arborii vor rămâne aici până la toamnă, pe perioada sezonului rece urmând a fi duşi în seră. Arborii au fost aduşi din Italia la preţul de 200 euro fiecare, finanţarea făcându-se de către Consiliul Local. După ce a criticat vehement această iniţiativă, Dumitru Florescu, arhitectul care a realizat proiectul privind modernizarea centrului, laudă amplasarea palmierilor:,,Pe arhitectura balcanică a Prefecturii palmierii aduc ceva din Coasta de Azur. În Braşov mai există aşa ceva şi dau mult farmec localităţii". Arhitectul se disculpă cu privire la cele afirmate anterior şi spune că nu îi văzuse în momentul când şi-a exprimat opinia deloc favorabilă acestei idei. De asemenea, Florescu a declarat:,, La bătrâneţe mi-am dat seama că nu poţi să vorbeşti de munca cuiva fără să o vezi toată". 

Lucrările de modernizare a centrului la jumătate de drum

 Lucrările privind amenjarea şi modernizarea zonei centrale a Târgu Jiului sunt la jumătatea perioadei de execuţie. În proiectul de execuţie este prevăzut un termen de 3 ani şi o valoare de 154 miliarde de lei vechi. Până în prezent lucrările de înfrumuseţare a centrului au costat 62 miliarde de lei vechi, nu s-au făcut cheltuieli suplimentare, această sumă fiind sub jumătatea valorii de finanţare. Consiliul Local a alocat anul trecut aproximativ 50 miliarde de lei vechi pentru acest gen de investiţii, iar în 2009 doar 20 miliarde de lei în primă fază. Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu a declarat:” Sper ca la rectificările trimestriale Consiliul Local să aloce mai mulţi bani. La jumătatea perioadei de execuţie se vor găsi soluţii de finanţare deşi criza actuală afectează bugetul local.”

La jumătatea perioadei de execuţie autorităţile fac bilanţul

Autorităţile locale se declară mulţumite de stadiul în care se găsesc lucrările de modernizare a centrului oraşului. După aproape un an şi 6 luni de când a fost instalat şantierul în zona centru, s-a betonat jumătate din suprafaţa totală, s-au înlocuit 2810 m liniari de reţea electrică din totalul de 4828 m de cablu care alimentează fântânile arteziene, lampadarele şi asigură sonorizarea la diferite evenimente, s-au montat 54 de stâlpi noi din 91 cât sunt prevăzuţi în proiect, problema canalizării s-a rezolvat pe o suprafaţă de 750 m din totalul de 1200 m, reţeaua de apă a fost înlocuită în totalitate, pe o distanţă de 2 km, iar zonele destinate spaţiilor verzi sunt cu 25% mai mari.

Nemulţumirile arhitectului

Dumitru Florescu, arhitectul proiectului de execuţie al lucrărilor din zona centru este nemulţumit de calitatea cimentului folosit în unele locuri şi care a crăpat la trei zile de la betonare. Florescu a precizat:"Am cerut beton B 350 însă ni s-a pus în el ciment de proastă calitate. A treia zi de la turnare a crăpat. Vom face probe şi vom merge peste conducerea staţiei de betoane şi reprezentanţii furnizorilor.” Referitor la această problemă, Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu a declarat:”Am intervenit în două zone. Avem perioada de garanţie fixată la 2 ani de zile. Dacă mai apar aceste fisuri se va reface stratul, însă pe cheltuiala furnizorilor nu a Primăriei.”
De asemenea, arhitectului nu-i plac culorile fântânilor arteziene: „ Nu este frumos să combini culori diferite ci culori din aceeaşi gamă.”
Daiana MILITARU  

Se încheie concursul „Fiecare deşeu la locul lui”  

Concursul „ Fiecare deşeu la locul lui” organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj se apropie de faza finală. Ultimele etape din ediţia a VI-a au loc pe 13, 14 şi respectiv 20 iunie la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. Elevii vor trebui să răspundă unor întrebări privind gestionarea deşeurilor şi să cunoască cât mai multe măsuri prin care poate fi protejat mediu. Câştigătorii locului I de la cele 6 ediţii desfăşurate în cadrul concursului „Fiecare deşeu la locul lui” vor participa la faza finală care va avea loc în data de 5 iunie la Târgu Cărbuneşti. Pe lângă întrebările din legislaţia protecţiei mediului pe care le vor primi, elevii vor fi supuşi unei probe practice privind salubrizarea unor localităţi din apropiere. Durata concursului va fi de 6 ore, iar finaliştii vor beneficia de premii şi excursii în afara judeţului.


Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: