Încă o carieră blocată. Sute de mineri ameninţă cu proteste!

Peste 500 de angajaţi ai carierei Alunu ar putea fi trimişi acasă, deoarece fronturile de lucru sunt blocate din lipsa exproprierilor. Cariera a fost externalizată în primăvară şi aparţine acum de CET Govora, însă principalul vinovat pentru aceste probleme este Complexul Energetic Oltenia care n-a asigurat frontul de lucru pe o perioadă mare de timp, aşa cum li se promisese oamenilor. În momentul de faţă, minerii ameninţă cu proteste şi vor să-şi asume cineva responsabilitatea acestor decizii greşite.

Angajaţii carierei Alunu s-au prezentat ieri dimineaţă la serviciu, însă au fost trimişi acasă. Aceştia au refuzat să plece de la locurile de muncă, aşa că au fost puşi să facă reparaţii şi curăţenie. Conducerea CET Govora nu a venit în mijlocul oamenilor, dar a transmis telefonic că se va închide cariera.

Problemele au apărut din cauză că nu mai există front de lucru, proprietarii cerând locuri de muncă în schimbul terenurilor. „La noi situaţia este foarte gravă. În această vară, s-au făcut nişte angajări, acum au venit alţi proprietari, iar CET Govora nu mai vrea să-i angajeze. Proprietarii ne-au blocat definitiv. Când CEO ne-a dat la CET Govora, ne-a promis că ne sprijină să rezolvăm problema exproprierilor, dar nu ne-a ajutat şi nu ne ajută nimeni cu nimic. Directorul general de la CET ne-a spus să plecăm acasă, fără să ne dea nici o decizie oficială. Nu a venit să discute cu noi, ne-a transmis telefonic. Tot ei i-au încăierat pe proprietari pentru că au angajat pe doar pe unii, au angajat cam 10-11 persoane. Eu, în calitate de lider sindical, i-am explicat directorului general că nu poate face angajări, însă dumnealui nu a ţinut cont de nimic. Acum ne trimite pe noi acasă, dar nu ştim în ce condiţii. Singurul lucru care ni l-a spus la telefon a fost că ne trimite acasă până la rezolvarea problemei sau poate o să ne închidă definitiv. Ne-a spus că dacă nu dăm cărbune ne trimite în fără plată”, a declarat Constantin Diaconu, liderul Sindicatului Lignitul, Departamentul Alun Berbeşti.

cariera

„Dacă ne închide cariera, suntem terminaţi”

Cei 500 de angajaţii de la cariera Alunu sunt decişi să iasă în stradă împreună cu familiile lor. „Avem o situaţie grea de tot, nu ştim în ce parte să o luăm, dacă ne închide şi mina asta suntem terminaţi, suntem 500 de oameni care am trecut de vârsta de 45 de ani, am muncit aici 27-30 de ani, iar acum ne trezim pe drumuri. În spatele nostru se află familii cu copii minori, care trăiesc doar dintr-un singur salariu. Eu l-am informat şi pe domnul Creţan, liderul nostru de la Târgu Jiu, ne gândim să facem un protest de proporţii. Nu putem sta cu mâna în sân ca toţi românii. Nu ştim la cine să apelăm să ne ajute, directorul general de la CET Govora a trecut pe aici de două ori toată vara, în vizite scurte, iar directorul pe minerit o ţine pe a lui: Vă închid, vă închid! Ba mai mult, ne spun să ne ducem noi să scoatem proprietarii afară de pe terenuri. Vă daţi seama ce înseamnă asta, să ne încăierăm cu oamenii”, a precizat Constantin Diaconu.   

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: