Încep înscrierile la şcoala profesională

Zeci de absolvenţi de clasa a VIII-a sunt aşteptaţi să se înscrie de luni în învăţământul profesional. Liceele de profil tehnologic din tot judeţul au pregătit pentru anul şcolar viitor sute de locuri la clasele profesionale, iar avantajul elevilor va fi şi acela că vor câştiga lunar câte 200 de lei dacă optează pentru această formă de învăţământ. Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” din Târgu Jiu a pregătit 30 de locuri pentru anul şcolar următor în specializări ca alimentaţie publică şi turism.

Învăţământul profesional se adresează elevilor care vor mai degrabă să plece cu o meserie de pe băncile şcolii şi nu doar cu o diplomă. Liceele cu profil tehnologic au pregătit pentru anul şcolar următor peste 500 de locuri în meserii ca ospătar, mecanic sau electrician. ”La nivelul judeţului Gorj, în diferite licee cu profil tehnologic, se oferă absolvenţilor posibilitatea de a se înscrie în 20 de clase de învăţământ profesional de doi sau de trei ani. Cele 20 de clase însumează 560 de locuri. Sunt oferte în meseria de constructor, în meseria de mecanic, mecanic auto, electrician și încă există oferte pentru calificări în domeniul minier, electrotehnic, utilaje petroliere”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

200 de lei bursă
Numai la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” au fost reînfiinţate două clase de profesională în specializări precum administraţie publică şi turism. ”Avem 30 de locuri la școala profesională, 15 pentru meseria de bucătar și 15 pentru lucrători în hotel. Înscrierile încep luni, 13 iunie, candidații trebuie să vină cu fişele completate de școlile gimnaziale de la care provin în condițiile în care li s-a încheiat situaţia şcolară. Dacă nu se poate încheia situația la toate obiectele, se primește o confirmare din partea școlii că urmează să se facă acest lucru și până când. Dacă numărul de candidaţi e mai mare decât numărul de locuri, și ar fi de preferat să fie așa, se susține o probă suplimentară cu cei care vin la această formă de învățământ”, a spus Petre Ciungu, directorul Liceului Economic. În cazul în care elevii care se înscriu de luni la şcoala profesională obţin note bune la evaluarea națională, care să le permită înscrierea la liceu, pot renunţa la locul în învățământul profesional.
Conducerea liceului speră să atragă un număr cât mai mare de candidați mai ales că practica o vor face la cei mai importanţi agenţi economici de pe raza municipiului. ”De practică nici nu mai vorbim, în primul rând dispunem de atelier propriu pe domeniul de alimentaţie publică, dar și pe turism, iar agenţii economici cu care am lucrat și la liceu sunt dispuși să-i primească oricând”, a spus Petre Ciungu, directorul Colegiului Economic ”Virgil Madgearu”.

Vizualizări: 991

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: