Încep negocierile pentru un nou CCM la Minprest

Conducerea societăţii Minprest Serv Rovinari şi sindicatele reprezentative la nivel de unitate se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a negocia noul Contract Colectiv de Muncă (CCM). Discuţiile se vor purta în lipsa unui buget de venituri şi cheltuieli, asta pentru că încă nu a fost aprobat de ministere, drept urmare se va merge pe drepturile salariaţilor care au fost prevăzute în actualul contract, ce expiră spre sfârşitul acestei luni. Conducerea unităţii spune că în situaţia în care va bate palma cu sindicatele, după aprobarea bugetului se va încheia un act adiţional prin care vor fi prevăzute şi eventualele creşteri salariale.

Prima şedinţă de negocieri va avea loc joia viitoare, spune Gabriel Giorgi, directorul general al Minprest Serv Rovinari. La nivel de unitate sunt 5 sindicate care reprezintă cei peste 1500 de salariaţi, cel mai nou fiind cel înfiinţat de un fost viceprimar, Bebe Tauru, conducător formaţie în cadrul societăţii. Actualul CCM expiră la data de 22 aprilie, astfel, pentru ca drepturile salariaţilor să fie acordate şi după această dată, negocierile vor fi purtate chiar şi fără un buget de venituri şi cheltuieli aprobat. „Săptămâna viitoare o să avem o primă întâlnire cu sindicatele. Noi i-am invitat pe toţi care sunt înregistraţi. Dacă sindicatul majoritar la nivel de unitate nu acceptă să negocieze în prezenţa tuturor, e treaba lor. Sindicatul Solidaritatea este cel majoritar din câte cunosc. Un alt sindicat mai mare este şi unul condus de Păunescu. Începe procedura de prelungire cu 1 an sau maximum 2 ani”, a declarat directorul Minprest, Gabriel Giorgi.

Creşteri salariale, posibile doar la personalul calificat

Astfel stând lucrurile, în contextul în care CCM-ul va fi semnat, după aprobarea bugetului acesta va fi amendat în eventualitatea posibilităţii acordării unor facilităţi salariaţilor. Conducerea Minprest spune că vrea să facă o diferenţiere între muncitorii calificaţi şi cei necalificaţi. Lucru normal în contextul în care cei care lucrează ca necalificaţi au ajuns să câştige la fel ca personalul calificat, dată fiind creşterea salariului minim pe garantat în ianuarie, care va mai creşte şi în luna iulie. Despre alte majorări, mici şanse, asta pentru că mare parte din venituri au la bază contractele cu CE Oltenia. „Se va încheia un act adiţional la vremea respectivă pentru că, dacă bugetul ne permite, încercăm să facem o diferenţiere între muncitorii necalificaţi şi calificaţi. Multe nu ne permitem. Lucrăm pe aceleaşi tarife de doi ani şi nu putem jongla foarte mult. Venituri suplimentare sunt numai ce aducem noi în afara CEO. Avem 300.000 lei contractaţi în primele luni ale anului, cu ce primim de la CEO sunt 1.100.000 de lei”, a precizat directorul Gabriel Giorgi.

Tauru: N-am depus adeziunile

Bebe Tauru, preşedintele celui mai nou sindicat la nivel de Minprest,  Sindicatul Prestatorul Rovinari, spune că nu va participa la negocierea noului CCM pentru că nu a comunicat unităţii câţi membri are sindicatul său. Acesta a precizat că după sărbători va depune şi adeziunile. „E posibil să înceapă negocierile. Nu sunt chemat la aceste negocieri pentru că eu am depus doar sindicatul înfiinţat şi n-am depus adeziunile. Am vreo 267 de adeziuni în momentul de faţă. Conform CCM am cerut pentru săptămâna viitoare două zile pentru muncă sindicală, pentru că sunt solicitat de oamenii din toate zonele, să merg la ei, să discut, să-mi prezint statutul. Nu a mai trecut un lider sindical de 1 an pe la ei şi sunt nemulţumiţi”, a spus Bebe Tauru.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: