Începe Festivalul Tineretului

Festivalul Tineretului se organizează la data de 1 august, în ideea atragerii tinerilor în scopul păstrării şi valorificării tradiţiei şi creaţiei populare, a valorilor culturii naţionale.

Se doreşte ca şi actuala ediţie să se constituie într-o manifestare cultural-artistică de amploare, care să ofere participanţilor posibilităţi de afirmare valorică atât în preluarea cât şi în promovarea tezaurului folcloric al meleagurilor gorjeneşti, deosebit de bogat în cântec şi dans.

Ediţiile anterioare au creat deja un cadru de desfăşurare care a favorizat creşterea interesului pentru această manifestare, în partea ei cultural-artistică, determinând şi o participare din ce în ce mai mare, atât în rândul concurenţilor cât şi al spectatorilor.

SECŢIUNILE FESTIVALULUI:

1. Solişti vocali          2. Solişti instrumentişti

3. Tarafuri tradiţionale          4. Formaţii de dansuri populare.

CONDIŢII DE PARTICIPARE:

* Câştigătorii trofeului şi locului I din ultimii trei ani nu au voie să participe în concurs, prestaţia lor putând fi doar în afara concursului. Vârsta de participare este între 12 şi 25 ani.

Soliştii vocali vor interpreta două piese din repertoriul gorjenesc (doină, baladă, horă, sârbă etc.), din care una fără acompaniament orchestral.

Acompaniamentul este asigurat de orchestra ansamblului profesionist "Doina Gorjului".

Menţionăm că pentru înscriere şi preselecţie, participanţii sunt rugaţi să se prezinte la ora 13.

Evoluţia scenică a soliştilor vocali şi instrumentişti nu va depăşi 6 (şase) minute.

* Formaţiile de dansuri vor respecta condiţiile de repertoriu - obligatoriu gorjenesc şi de durată (minimum 5-6 minute).

Acompaniamentul va fi asigurat de fiecare formaţie. Pentru formaţiile de dansuri vor fi respectate aceleaşi condiţii de vârstă.

* Tarafurile vor avea în componenţă maximum 12 persoane, cu repertoriu gorjenesc, dar să nu depăşească 6 (şase) minute de evoluţie scenică, cu instrumentele tradiţionale (fără electronice).

Premii: Se acordă premii pentru fiecare secţiune de concurs, după cum urmează:

1. Pentru solişti vocali: Premiul I - 200 lei , Premiul 11-150 lei, Premiul III - 100 lei, Menţiune - 100 lei.

2. Pentru solişti instrumentişti: Premiul I - 200 lei, Premiul II - 150 lei, Premiul III - 100 lei, Menţiune-100 lei.

3. Pentru formaţiile de dansuri - premii în valoare de 900 lei.

4. Pentru tarafuri - un singur premiu în valoare de 500 lei + trofeul festivalului.

În funcţie de valoarea evoluţiei scenice, se vor mai acorda menţiuni, constând în diplome.

Premiile, în valoare totală de 2500 lei, la toate secţiunile, vor fi acordate de Consiliul Judeţean Gorj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Vizualizări: 1,322

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: