11 ani de la întronizarea Înalt Prea Sfinţitului Irineu

Bisericile din Mitropolia Olteniei au marcat, sâmbătă, de praznicul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, împlinirea a 11 ani de când ÎPS Irineu a fost întronizat arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei.

Mitropolitul Olteniei le-a vorbit celor prezenţi despre jertfa Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, amintind că "viaţa acestuia este atât de impresionantă şi plină de exemple de fapte bune, de minuni pe care le-a săvârşit".

"Azi cinstim pe Marele Mucenic Pantelimon, vindecătorul, tămăduitorul de boli, doctorul fără de arginţi, cel care în timpul vieţii sale a practicat arta medicinei şi apoi, prin sfârşitul său martiric, a devenit ocrotitorul doctorilor şi vindecătorul bolnavilor. Viaţa sfântului Mare Mucenic Pantelimon este atât de impresionantă şi plină de exemple de fapte bune, de minuni pe care le-a săvârşit în timpul vieţii sale. El s-a arătat o jertfă curată lui Dumnezeu. Din fragedă copilărie, de când a rămas orfan de mama sa, a urmat învăţătura cea bună a mamei sale şi apoi învăţătura profesorului său. Această jertfă pe care el şi-a însuşit-o din credinţa sa este legată în primul rând de exemplul Mântuitorului Iisus Hristos care s-a jertfit pentru noi pe Sfânta Cruce", a spus ÎPS Irineu.

El le-a amintit credincioşilor că pe calea jertfei Mântuitorului au mers sfinţii mucenici, urmând exemplul şi fiind imitatorii Lui. "Sfântul Pantelimon e mai mult decât o jertfă din Vechiul Testament, pentru că acele jertfe erau din animale necuvântătoare, pe când Sfântul Pantelimon este jertfa conştientă, raţională, care înglobează toate frumuseţile şi caracteristicile chipului lui Dumnezeu în asemănarea sa. Aşadar, cinstindu-l pe Sfântul Pantelimon, noi avem toată puterea lui Dumnezeu în sufletele noastre", a mai afirmat înaltul prelat ortodox.

Vizualizări: 1,124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: