Începe sacrificarea mieilor, pentru Paştele Catolic

Direcţia Sanitar Veterinară Gorj a primit o solicitare pentru autorizarea temporară a unui punct de sacrificare a mieilor. Cererea vine din partea unui abator care va începe tăierea mieilor, în aceste zile, pentru Paştele Catolic, ce urmează a fi sărbătorit duminică. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare estimează că pentru Paştele Catolic şi Paştele Ortodox, la nivelul judeţului, vor fi sacrificaţi aproximativ 6000 de miei, din care 2000 în abator. Deşi internetul este plin cu anunţuri de vânzare a mieilor, în pieţe crescătorii de animale încă nu au apărut.

Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj a trimis ieri adrese la primării prin care se aduce la cunoştinţă autorităţilor locale faptul că se primesc cereri în vederea autorizării temporare a punctelor pentru sacrificarea mieilor. Anul trecut, la nivelul judeţului, au fost autorizate puncte pentru tăierea mieilor în: Târgu Jiu, Motru şi Novaci. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare, primele sacrificări ale mieilor vor începe în aceste zile întrucât duminică se sărbătoreşte Paştele Catolic. „Până în momentul de faţă, am primit o solicitare pentru eliberarea autorizaţiei sanitar-veterinare temporare în vederea sacrificării mieilor pentru Paştele Catolic. Este vorba despre un abator, care va fi verificat de către inspectori pentru a se vedea dacă îndeplineşte condiţiile impuse de lege pentru autorizare”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj. Chiar dacă pe piaţă crescătorii de animale nu şi-au făcut încă prezenţa cu miei spre sacrificare, internetul este deja plin cu anunţuri în acest sens. Online, ciobanii oferă spre vânzare miei de 13-25 de kg, la preţul de 15-17 lei/kg.

Un singur târg de animale autorizat

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj se aşteaptă ca în perioada imediat

să crească numărul crescătorilor de animale care vor veni să-şi vândă mieii în târguri. Săptămânal, pe raza judeţului funcţionează asemenea târguri de animale la Logreşti, Târgu Jiu, Novaci, Peşteana, Bolboşi, Ţânţăreni şi Săuleşti, însă cele mai multe nu deţin autorizaţie sanitar-veterinară. În momentul de faţă, doar târgul de Logreşti este autorizat, iar cel de la Târgu Jiu se află în curs de autorizare. Reprezentanţii DSV Gorj spun că nu vor închide târgurile pentru a nu-i face pe oameni să-şi vândă animalele pe marginea drumurilor. „Până în momentul de faţă, numai târgul de animale de la Logreşti este autorizat. Chiar dacă nu deţin autorizaţie le vom lăsa să funcţioneze şi pe celelalte pentru a putea urmări circulaţia animalelor. În condiţiile în care le vom închide, oamenii îşi vor vinde animalele pe marginea drumului şi nu vom putea avea un control asupra acestei activităţi”, a menţionat Ion Iliuţă.

CONTROALE

Inspectorii sanitar-veterinari vor efectua, în aceste zile, controale pentru verificare produselor care ajung pe masa de Paşti a catolicilor, verificările urmând a fi reluate şi în preajma Paştelui Ortodox.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: