INCREDIBIL: Casa de Sănătate pune taxă pe dobânzile bancare

Mii de gorjeni au primit în ultimele săptămâni somaţii de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, pe motiv că ar fi datori să plătească asigurări de sănătate pe unele venituri avute în plus faţă de salariu. Gorjenii care au câştigat bani din dobânzile bancare, din chirii, din dividende sau din drept de autor au primit somaţii, chiar dacă este vorba de sume de acum câţiva ani. Unii nici nu ştiu de ce au primit notificări de la CJAS Gorj, pentru că acestea nu sunt explicite. „Ne cer să aducem tot felul de adeverinţe, altfel de stabilesc ei nişte taxe din burtă”, a spus revoltat unul din gorjeni aflaţi ieri la sediul CJAS.

Gorjenii au ajuns în culmea disperării când au aflat că trebuie să plătească o contribuție la sănătate din veniturile realizate din activități independente sau chiar din dobânda depozitelor bancare din ultimii ani. Cei care au obținut  venituri din activități independente, chirii, dobânzi sau dividende trebuie să plătească 5,5% drept contribuție la fondul de sănătate.  Impunerile se fac pentru cei care nu au venituri din salarii, dar au venituri din chirii, dobânzi, dividende.  Cum au primit plicurile acasă, gorjenii nu au putut sta liniștiți și au mers fie la ghișeele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj, fie la Direcția Generală a Finanțelor Publice, unde sunt cozi interminabile. Gorjenii vor să știe care sunt sumele datorate. Culmea este că au primit notificări şi persoane care muncesc la stat şi au o singură sursă de venit: salariul.

Gorjenii, puși pe drumuri pentru câțiva lei

Oamenii sunt revoltați că sunt puși pe drumuri pentru niște sume minore, pe care nici nu știu unde le pot plăti. „Am fost înștiințați că soțul meu, care ar avea acțiuni la Baza Tubulară, are datorii.  El a lucrat acolo, dar a luat ordonanța. Am fost la circa financiară și mi-a dat o adeverință de venit de 17 lei, că reprezintă niște acțiuni pe care le are la Baza Tubulară. Noi nu știm de existența acestor acțiuni și nu am avut niciun ban în cont. Acum, îmi vine să plătesc 3 lei. Mie îmi spune în adeverință pe 2009,  2010,  2011 că am luat de la Obște niște bani. Trei sute sau cinci sute de lei pe tot anul. Nu-i corect! Păi eu las banii la bancă, ei se folosesc de ei și tot eu să plătesc taxe pentru ei?”, a spus Maria P..

Se caută soluții

Gorjenii au mai multe variante să înștiințeze CJAS Gorj dacă au virat sumele datorate fondului de sănătate, susţine conducerea instituţiei, răspunzând la întrebarea: de ce pun oamenii pe drumuri. ”Există mai multe variante. Acceptăm inclusiv răspunsuri pe e-mail, chiar la telefon, pentru ca oamenii să nu mai aștepte la ghișeu. Acțiunea va continua până în iunie 2013 când toate dosarele vor fi predate la ANAF. Începând cu acea dată, inclusiv impunerile și plățile se vor face numai de către administrațiile fiscale”, a precizat Daniel Bondoc

Directorul CJAS Gorj, Daniel Bondoc, a declarat că deocamdată nu s-a făcut o analiză, dar se caută soluții.”Deocamdată nu s-a stabilit o sumă minimă pentru care să se aplice impunerile. Există posibilitatea ca pentru anumite sume să nu se facă impuneri, însă, deocamdată, la toate sumele se aplică procentul. Dacă se va face un calcul și se va ajunge la concluzia că se cheltuiesc mai mulți bani pentru recuperarea sumei, decât suma în sine, poate se va ajunge la concluzia că suma respectivă poate fi ștornată”.

CAS pentru dobânzile bancare

Faptul că trebuie să plătească asigurări de sănătate la dobânzile bancare i-a lăsat pe cei care și-au pus un ban deoparte în vreo bancă să se gândească serios dacă se merită să mai folosească sau nu contul. “Mi se pare absurd tot ce se întâmplă. Nu avem decât să ținem ca în trecut banii sub saltea să nu știe nimeni că-i avem. Îmi amintesc de vremurile de mult apuse. Este jenant. Guvernanții ăștia ne-ar taxa și că respirăm”.

Vizualizări: 306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: