„Obama” de Meteor, condamnat şi obligat la plata a 168 de miliarde

Veştile rele par să nu se mai oprească pentru fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, cel pe care magistraţii gorjeni l-au condamnat, într-un al doilea dosar de evaziune fiscală, la închisoare, cu executare, de data aceasta. „Obama de Meteor” nu ajunge însă în spatele gratiilor deocamdată pentru că verdictul nu este definitiv, dar nici mult timp nu pare să mai fie până la un asemenea moment în care ar trebui să schimbe hainele scumpe cu unele mult mai ieftine şi cam vărgate.

Constantin Ninel Potârcă a fost anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind acuzat că, împreună cu fratele său, Toma, şi cu alţi doi afacerişti vâlceni, rude şi ei, Mihalache şi Dan Radu, a folosit facturi fictive la firmele sale pentru a păcăli statul român.

Procesul fraţilor Potârcă a început în iunie 2011 la Tribunalul Gorj, iar la sfârşitul lunii trecute, pe fondul a două amânări, dar şi a zilelor libere prilejuite de 1 Decembrie, magistraţii gorjeni au dat un verdict care atârnă greu pentru viitorul lui „Obama”. Judecătorul Şerban Şarapatin  a decis ca inculpatul să execute trei ani şi jumătate de puşcărie, după care, pentru doi ani, să nu mai poată alege şi să nu mai fie ales. Fratele său, Toma Potârcă a primit cu un am mai puţin decât Ninel, în timp ce Mihalache Radu ar trebui să stea după gratii doi ani. Celălalt afacerist vâlcean, Dan Radu, ar urma să fie încătuşat mai mult timp pentru că este recidivist şi mai are „resturi” de executat din pedepsele anterioare. Însumate, pedepsele acestuia au fost cumulate în una de patru ani de puşcărie.

„Careul de aşi” şi palatul din Meteor sub sechestru

Cei patru inculpaţi din acest dosar pot fi consideraţi, până la acest moment, „aşii” din mână ai autorităţilor care luptă cu evazioniştii. Poliţia, Parchetul şi DNA au mai avut astfel de anchete, dar, după cum rezultă din sentinţa magistraţilor gorjeni, nimeni nu a mai prejudiciat bugetul cu sume atât de mari. „Obligă inculpatul Potîrcă Constantin Ninel în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Siatra Prod SRL prin lichidator judiciar SP CAPIV I.P.U.R.L. Tg-Jiu la 168.512.483.955 lei rol către partea civilă ANAF Bucureşti, din care pentru suma de 106.305.186.019 lei rol în solidar cu inculpaţii Potîrcă Tănase şi Radu Dan şi pentru suma de 64.153.925.471 lei rol în solidar cu inculpatul Radu Mihalache şi partea responsabilă civilmente S.C. Silnef SRL Rm-Vâlcea, cu dobânzile şi penalităţile aferente”,  se arată în verdictul instanţei.

Cu aceeaşi ocazie magistraţii au dispus menţinerea sechestrului asigurator pe terenul de peste 1600 mp pe care îl au fraţii Potârcă în cartierul Meteor, precum şi pe palatul de aproape 1000 de mp de pe terenul respectiv. Greu de crezut că se va găsi cineva care să cumpere clădirea care are o valoare de impozitare de 3 milioane de lei, dar autorităţile trag speranţe că astfel vor recupera măcar o parte din banii pe care „Obama” ar fi trebuit să-i achite la buget dacă nu se folosea de facturi fictive ca să fenteze statul. Cele mai multe dintre facturi au fost anulate, iar inculpaţii au de achitat cheltuieli judiciare statului ce variază între 5 şi 10 mii de lei, cea mai mare sumă fiind stabilită pentru Constantin Ninel Potârcă.

Un imperiu năruit… din cauza lui Băsescu

„Obama de Meteor” reuşise cu mai bine de un deceniu în urmă să îşi creeze un mic imperiu în cartierul Meteor, într-o perioadă în care afacerile cu fier vechi păreau scăpate din mâna autorităţilor. Firma sa, Siatra Prod SRL, a achiziţionat în anul 2000 fostul combinat chimic din Arad, pe care ulterior l-a demolat şi l-a vândut la fier vechi. Firma este în prezent în lichidare judiciară, aceasta mai având în proprietate la Arad terenurile fostului combinat, suprafaţa totală fiind de peste 40 de hectare. Constantin Ninel Potârcă a mai primit toamna aceasta o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare, tot pentru evaziune, apelul său la verdictul respectiv judecându-se începând de ieri, la Curtea de Apel Craiova.

Fostul prezidenţiabil se declară nevinovat şi acum şi spune că la instanţele superioare îşi va dovedi nevinovăţia. „Acelaşi judecător de la Gorj m-a condamnat în două dosare. O să vedeţi, la final, că îi voi face statuie acestui judecător pentru că instanţele superioare din România îmi vor constata nevinovăţia pentru că expertizele contabile vorbesc, nu nişte judecători şi procurori de la DNA care sunt mână în mână aici la noi la Gorj. Vorbim la finalul procesului”, spune „Obama”.

Profit ilegal din căratul morţilor

Fratele fostului prezidenţiabil, Toma Potârcă, este implicat şi el într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, procurorii DNA trimiţându-l aici în judecată alături de alte 8 persoane, printre care fostul manager Răzvan Adrian Mocanu şi Monica Răduţ, fost director administrativ al Institutului Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din capitală. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Toma Potârcă şi patronii altor firme din cartierul târgujian Meteor au încheiat cu institutul din Bucureşti contracte de prestare a unor servicii, inclusiv de transport a cadavrelor pacienţilor, pentru care unitatea sanitară a plătit operaţiuni fictive sau mult mai scumpe decât preţul pieţii, fosta conducere a institutului primind, în schimb, sume de bani sau bunuri, după cum susţin anchetatorii.

Vizualizări: 275

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: