Inculpatul Victor Ponta, sechestru pe avere!

Victor Ponta este cel dintâi prim-ministru al României urmărit penal şi cu sechestru pe avere. Măsura anunţată ieri de procurorii DNA vizează recuperarea prejudiciului făcut de Casa de avocatură Şova în anii 2007-2008 complexurilor energetice Turceni şi Rovinari. Procurorii au indicii clare că o parte din bani au ajuns la Ponta, pe atunci deputat de Gorj. În urma unui control făcut de ANAF din 2011, Ponta şi Şova au falsificat acte pentru a da impresia că Ponta a luat bani munciţi de la Casa Şova, la care era „partner senior” şi de la care primea lunar câte 2000-3000 de euro. Potrivit declaraţiei de avere, Ponta a înstrăinat în ultimele 12 luni trei apartamente în valoare totală de 300.000 de euro, şi-a donat casa de la Baia de Fier (Gorj) fostei soţii, a cedat leasingul la o maşină, iar soţia lui a donat 50.000 de euro unei persoane necunoscute. Cu toate acestea, au rămas destule case, terenuri şi conturi care pot fi puse sub sechestru, deşi cele mai multe sunt pe numele soţiei Daciana Sârbu.

Ziua de 13 de ieri nu i-a adus prea mult noroc premierului Ponta, deşi acesta a făcut eforturi fizice de a se deplasa în cârje la sediul DNA pentru o întâlnire cu procurorul de caz. Veştile nu au fost deloc bune pentru şeful Guvernului, care s-a folosit din nou de dreptul la tăcere, menţionând că se va vedea cu anchetatorii în august, când ar urma să fie gata o expertiză financiar-contabilă în dosarul său penal. Ponta a refuzat să dea declaraţii şi pe 5 iunie, când a fost pentru prima dată chemat la DNA, ulterior fiind citat de mai multe ori, dar absentând din motive medicale.

Cam o jumătate de oră a tăcut ieri Ponta în faţa anchetatorilor, în trecut el vorbind suficient de mult despre penalii din politică, a căror demisie o cerea cu vârf şi îndesat. Acum şeful Guvernului a înţeles să se retragă doar din fruntea PSD, nu şi a Executivului, deşi acuzaţiile pe care DNA i le aduce ar impune mai degrabă o plecare a acestuia din fruntea Cabinetului, fiind problema social-democraţilor dacă mai defilează în faţa alegătorilor sau nu cu un „penal”.

Copy-paste penal

Direcţia Naţională Anticorupţie a dat ieri publicităţii un comunicat de presă în care arată pentru ce este inculpat Ponta şi care este prejudiciul ce i se impută, procurorii luând măsura punerii sub sechestru a unei părţi din averea sa, asta după ce deputatul de Târgu Jiu tocmai a făcut cunoscut că şi-a donat casa de vacanţă de la Baia de Fier fostei soţii cu care are un băiat. Avocatul Ponta este acuzat de comiterea a nu mai puţin de 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, ultima acuzaţie fiind una care pentru majoritatea inculpaţilor presupune şi arest preventiv, evident, dacă există probe.

Ponta nu a spălat banii singur, ci împreună cu amicul său Dan Şova, la a cărui casă de avocatură a fost Senior Partner şi care îl plătea cu 2000 – 3000 de euro lunar. Procurorii spun că Ponta nu a făcut nimic pentru banii respectivi, deşi, probabil, nişte proptele a pus pentru ca Şova să ia contracte de 3,5 milioane lei la Turceni şi Rovinari, în trecut, întrebat fiind despre acest subiect, deputatul-premier menţionând că el s-a ocupat doar de partea penală a proceselor de la Casa de Avocatură Şova şi asociaţii. DNA spune acum că Ponta nici măcar nu a avut vreun proces penal pe rol ca avocat, luând banii doar pentru că era în relaţii bune cu Şova, anterior el fiind avocat şi al cuplului Dorin Cocoş - Elena Udrea. După ce procurorii au început să se intereseze de afacerile lui Şova la Turceni şi Rovinari, fostul ministru al transporturilor s-a apucat împreună cu fostul său şef de la Guvern să falsifice la documente pentru ca Ponta să îşi salveze, teoretic, pielea.

„Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti”, arată DNA. Între timp, Ponta a vândut cele două apartamente socrului lui Ilie Sârbu, pentru a le feri de un eventual sechestru.

Potrivit DNA, „În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel”, arată DNA.

Maşina de la Şova, acum la Dolineaschi

Dacă mai amintim și că mașina luată gratis de la Șova a fost vândută ulterior de Ponta către Andrei Dolineaschi, devenit nu doar deputat PSD, ci și secretar general al PSD, apartenența la gașca premierului asigurându-i, temporar, succesul în politică, devine evident că deputatul de pe Colegiul 6 și-a implicat mai toți amicii în tot felul de combinații care, în timp, ies la iveală și au conotații dintre cele mai neplăcute pentru cel care ani de zile i-a urât pe politicienii „penali” cel puțin în declarații publice. Acum Ponta este la rândul său inculpat în dosarul penal al afacerilor lui Șova la Turceni și Rovinari, fiind coleg de dosar și cu Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea, foștii șefi de la cele două unități de stat, acum fiind evident  de ce managerul privat al Complexului Energetic Oltenia a fost susținut la șefia unității indiferent de cum a condus. Afacerea respectivă i-a adus lui Ponta nu doar câștiguri de peste 181.000 de lei, ci și sechestru pe o parte din averea sa, una care a crescut în ultimii ani foarte mult.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: