Zeci de primării din Gorj, date în judecată de o firmă de recuperări

Peste 20 de primării din Gorj au fost date în judecată de o firmă care are sute de procese similare la nivel naţional. Firma este SC Programul pentru Aplicaţii Bugetare SRL, care încearcă să încheie contracte cu primăriile pentru a recupera taxele şi amenzile neîncasate de la populaţie, în schimbul unui comision şi a 400 de euro pe an. Procesele intentate sunt pentru necomunicarea unor informaţii publice, firma având drept avocat pe fostul lider PSD Gheorghe Pecingină. Reprezentantul pe Gorj al firmei este un apropiat al avocatului, Lucian Boian, care a fost în echipa lui Pecingină atât la PNL, cât şi la PPDD sau PSD. Primarii spun că salariaţii firmei au un comportament ameninţător, ca şi cum ar fi trimişi de DNA.

SC Programul pentru Aplicaţii Bugetare SRL este o societate privată care există din punct de vedere juridic de la începutul acestui an, având sediul în Bucureşti. Reprezentanţii acestei societăţi în Gorj au dat în judecată zeci de primării pentru că, susţin ei, nu le-au fost furnizate în termen legal informaţii de interes public referitoare la gradul de colectare a taxelor şi impozitelor.

Primarii în cauză spun că, din contră, le-au furnizat acestora toate informaţiile pe care le-au solicitat, însă nemulţumirea a plecat, cel mai probabil, de la faptul că au refuzat să încheie contracte cu ei. ”Eu ştiu că au venit doi inşi la primărie şi le-am pus la dispoziţie absolut toate documentele pe care ni le-au solicitat. Le-am arătat inclusiv tabelele cu rău-platnici, le-am explicat că sunt oameni săraci pe care nu-i putem executa silit. Nu ştiu, acum vă aud de această acţiune în instanţă. Eu ştiu că ziceau ceva de 400 de euro pe an pentru un program şi un procent bun din încasări. Le-am spus că nu fac contract”, a spus Ştefan Făsuescu, primarul din Polovragi.

Primarii îi acuză de intimidare

Alţi primari care au vorbit cu reprezentanţii acestei societăţi spun că aceştia au avut o atitudine sfidătoare faţă de salariaţii primăriei. ”Eu i-am primit în birou, am stat de vorbă cu ei, le-am pus la dispoziţie toate documentele, bilanţul, mai mult de atât nu puteam face. Pot să vă spun că ei au mers foarte mult la intimidare, ne-au vorbit ca şi cum noi eram vinovaţi de ceva. Eu nu ştiu cât este de legală treaba asta, aşa că le-am zis că nu fac contract cu ei. Cereau un procent de 30% din încasări”, a spus primarul din Căpreni, Emil Cătănoiu.

Unul din reprezentanţii SC Programul pentru Aplicaţii Bugetare SRL în Gorj este Lucian Boian. Acesta a spus că instanţa le va da câştig de cauză, pentru că primarii nu au răspuns în termen legal la o solicitare trimisă prin fax. ”Noi am desfăşurat două acţiuni paralele, am solicitat prin fax informaţii de interes public şi am mers personal la primării. I-am acţionat în judecată pentru că nu au răspuns la fax în termen legal. Am fost trei persoane care am mers la primari, unii ne-au primit, alţii nu. Le-am spus că la nivel naţional, compania noastră face studii, se fac statistici privind aceste date şi sunt obligaţi să ni le furnizeze”, a spus Lucian Boian, reprezentant SC Programul pentru Aplicaţii Bugetare SRL. Întrebat dacă au fost primării la care au mers la intimidare, acesta a spus că ”dacă mergeam ca mieluşeii la tăiat ne-ar fi scos afară”.

PRIMĂRII

Primăriile acţionate în instanţă pentru nerespectarea legii 544/2001 sunt Bustuchin, Plopşoru, Baia de Fier, Roşia de Amaradia, Crasna, Căpreni, Glogova, Hurezani, Scoarţa, Stejari, Muşeteşti, Albeni, Alimpeşti, Săcelu, Polovragi, Berleşti, Schela, Bumbeşti Piţic, Godineşti, Peştişani, Arcani.

AVOCAT

În toate procesele, firma de recuperare este reprezentată de avocatul Gheorghe Pecingină, recent plecat din PSD, plin de regrete şi cu dorinţa de a se întoarce, după cum a mărturisit. Şi Lucian Boian este la PSD, dar cei doi au făcut echipă în trecut şi la PNL, şi la PP-DD.

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: