Ciurel l-a implicat pe Călinoiu în dosarul „Mită pentru Ponta“ - INTERCEPTĂRI

Detalii incredibile în dosarul în care este judecat Bogdan Ionel, omul de afaceri care a fost denunţat de directorul Complexului Energetic Oltenia în dosarul „Mită pentru Ponta”. Directorul Ciurel a fost contactat pe 9 septembrie 2014, pe telefonul fix al companiei, de o persoană care s-a recomandat a fi Sorin Encuţescu, consilier la Cancelaria Primului Ministru, şi care i-a cerut să primească în audienţă  pe un prieten „al dânsului şi al tuturor”. Bogdan Ionel a ajuns pe 10 septembrie în biroul lui Ciurel, unde s-a recomandat ca fiind un apropiat al lui Ponta şi i-a propus acordarea unor contracte din care era dispus să returneze 15% pentru Ponta şi PSD şi 5% pentru directorul CEO. În loc să-l denunţe imediat, Ciurel l-a anunţat mai întâi pe Călinoiu, pe care l-a rugat să ia legătura cu Encuţescu. Denunţul a fost depus de Ciurel la DNA trei săptămâni mai târziu, iar flagrantul a fost făcut în plină campanie pentru prezidenţiale. Bogdan Ionel şi-a recunoscut fapta şi a fost trimis în judecată, dar fără ca procurorii să ancheteze vreo eventuală implicare a lui Ponta, Encuţescu sau Călinoiu, care nu au fost nici măcar martori în dosar.

Dosarul în care omul de afaceri de etnie romă a fost trimis în judecată pe 18 martie 2015 a fost instrumentat de şeful DNA Craiova, Cosmin Croitoru, rechizitoriul fiind verificat şi avizat de Dănuţ Volintiru, procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei, despre a cărui soţie – notar public – presa a scris că a primit contracte de peste 100.000 de euro de la CE Oltenia.

Procurorul de caz l-a trimis pe Bogdan Ionel în judecată în baza unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, dar şi a două denunţuri formulate de afaceristul rom. Din declaraţiile aflate la dosar rezultă că anchetatorii au pornit de la premisa că altcineva s-a folosit de numele lui Encuţescu, astfel că acesta nu are nici măcar calitatea de martor. Nici Călinoiu nu este martor, deşi Ciurel le-a povestit procurorilor cum l-a implicat pe şeful judeţului în această afacere.

5% pentru Ciurel, 15% pentru PSD şi Ponta

Reamintim că este vorba despre un dosar în care lui Ciurel i se promitea şpagă de 591.500 de lei, adică 5% din valoarea contractului solicitat pentru Ciurel şi 15% pentru PSD şi Victor Ponta.

Pe 9 septembrie 2014, Laurenţiu Ciurel a fost sunat la birou de o persoană care s-a recomandat a fi consilier al primului ministru, Sorin Encuţescu, acesta solicitându-i să-l primească la el pe un prieten „al dânsului şi al tuturor“. Ciurel a fost de acord şi i-a dat acestuia numărul de telefon mobil, pe care a doua zi a primit un mesaj de la Ionel Bogdan, „BucureştiES”, ultimele două litere fiind iniţialele lui Encuţescu, care a fost consilier al premierului până în februarie 2015, când a devenit secretar de stat la Ministerul Economiei.

Laurenţiu Ciurel a sunat pe numărul de pe care a primit mesajul şi a stabilit cu interlocutorul o întâlnire la sediul CE Oltenia. Ionel Bogdan a ajuns în sediul CEO pe 10septembrie, unde i-a spus lui Laurenţiu Ciurel că ştie persoane din Guvern şi că dacă ajung la o înţelegere el va primi 5%, iar PSD şi primul ministru Victor Ponta vor primi 15%. Banii pentru partid şi pentru Ponta urma să-i dea el personal, nu prin intermediul lui Ciurel. „În contextul acestor discuţii, prevalându-se de pretinsa influenţă asupra unor persoane importante din cadrul Guvernului inculpatul a scris pe o hârtie că este dispus să returneze un procent de 15% pentru prim-ministrul României şi Partidul Social Democrat şi un alt procent de 5% pentru Ciurel Laurenţiu Dan, director general al CE Oltenia, din contravaloarea contractelor de furnizare bunuri/servicii care urma să-i fie atribuite. Discuţiile dintre cei doi nu au ajuns la un rezultat concret, martorul denunţător nefiind de acord cu încheierea unei astfel de înţelegeri frauduloase şi sesizând ulterior DNA – Serviciul Teritorial Craiova în vederea investigării infracţiunii de corupţie“, se arată în rechizitoriu DNA. Este important de menţionat că sesizarea la DNA a fost făcută după câteva săptămâni de la prima întâlnire a celor doi.

Investigatorii Călinoiu şi Ciurel

Potrivit denunţului lui Ciurel, depus la DNA, el şi Encuţescu au vorbit în primele minute despre problemele din piaţa de energie şi apoi despre solicitarea consilierului premierului privind întâlnirea cu „prietenul tuturor”.

Interesant este că procurorii nu s-au sinchisit să verifice implicarea consilierului Encuţescu. În Rechizitoriu procurorii pornesc de la ideea că altcineva s-a dat Sorin Encuţescu, însă fostul consilier al premierului nu este contactat pentru o declaraţie. „În urma probelor administrate în cauză, în data de 9.09.2014, în jurul orei 12.00, prin intermediul unei persoane apropiate, inculpatul Bogdan Ionel l-a contactat telefonic pe martorul denunţător Ciurel Laurenţiu Dan, interlocutorul său pretinzând se numeşte Encuţescu Sorin, că este consilier al prim ministrului României şi după discuţii de tatonare i-a solicitat să fie de acord să primească într-o audienţă pe un prieten al dânsului şi al tuturor într-una din zilele următoare şi să-i sprijine interesele“, se arată în rechizitoriu.

Dacă procurorii nu au verificat ce legătură are Encuţescu şi dacă el este cel care i-a facilitat întâlnirea lui Bogdan cu Ciurel, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a verificat.

Laurenţiu Ciurel scrie în declaraţia sa că, după ce s-a văzut cu Bogdan, s-a întâlnit într-o şedinţă cu Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care din întâmplare avea drum la Guvern. Ciurel susţine în declaraţie că l-a rugat pe Călinoiu să-l caute pe consilierul Sorin Encuţescu şi „să-i atragă atenţia asupra comportării“ lui Ionel Bogdan. După ce a fost Călinoiu la Bucureşti, Ciurel a fost sunat de Sorin Encuţescu, acesta asigurându-l că nu a trimis pe nimeni la el şi că nu se cunoaşte cu persoana, mai scrie managerul CEO în declaraţia de la dosar.

Denunţul lui Ciurel, după verificările lui Călinoiu

La câteva săptămâni distanţă, pe 30 septembrie 2014, a fost înregistrat denunţul lui Ciurel la DNA, iar pe 1 octombrie Ciurel a stabilit o nouă întâlnire cu Bogdan, pentru ca pe 6 octombrie să fie organizat flagrantul în biroul lui de la CE Oltenia. Între timp, pe 3 octombrie, Ponta a fost în Gorj, unde a dat startul campaniei electorale alături de Ciurel şi Călinoiu, făcând şi celebra declaraţie că a salvat „şandramaua CEO” de la faliment.

La flagrantul din 6 octombrie, directorul Ciurel a primit un plic cu suma de 25.000 de lei. „Sunt pentru nevoile actuale“, i-a spus Bogdan lui Ciurel, dându-i asigurări că partea lui Ponta îi va fi înmânată personal. După ce plicul a fost ridicat de Ciurel, Bogdan a fost reţinut. Când a fost ridicat de procurori, Ionel Bogdan le-a spus că în plic sunt 20.000 de lei, banii reprezentând garanţia de participare la o licitaţie. Ulterior el a fost de acord să colaboreze cu DNA, a făcut două denunţuri şi şi-a recunoscut fapta. Acesta a susţinut că într-adevăr banii reprezentau mită pentru nişte lucrări şi a afirmat că de înmânarea şpăgii pentru PSD şi premier se ocupa personal. Cum?, procurorii nu au mai fost curioşi să afle.

Interceptări telefonice şi ambientale

În dosar apar mai multe interceptări ambientale, convorbiri telefonice şi fotografii surprinse de camera de supraveghere de la CE Oltenia. Toate convorbirile telefonice ale lui Ionel Bogdan cu partenerii săi s-au purtat în limba romanes. Cele mai multe sunt cu un anume „domn“ pe care procurorii nu l-au identificat, dar şi cu concubina acestuia, Laura Călin. Discuţiile cu „domnul“ sunt dese şi Bogdan Ionel îi povesteşte în amănunt întâlnirile cu Ciurel. Iniţial ei sunt supăraţi deoarece Ciurel le-a spus că licitaţiile sunt pe SEAP şi s-au speriat crezând că o să trebuiască să participe la o licitaţie legală. Dar, Ciurel i-a dat indicaţii şi i-a explicat că el va face invitaţii firmei lui Bogdan şi altor firme recomandate de acesta. Din interceptări reiese că Bogdan habar nu avea de procedurile de pe SEAP sau cum să facă un dosar după caietul de sarcini primit de la CE Oltenia. A dat nişte telefoane unei doamne Gabi, căreia i-a cerut ajutorul.

După întâlnirea din 1 octombrie, atunci când sesizarea DNA fusese depusă de Ciurel, Ionel Bogdan bănuieşte că ceva se întâmplă şi-i spune cuiva la telefon că „românul“, adică Laurenţiu Ciurel, a spus nume şi tot insista pe procente şi bani, ceea ce i s-a părut suspect. Din acest motiv el nu a răspuns la vreo întrebare în discuţia cu Ciurel, ci doar a dat din cap, după cum apare şi în interceptările de la dosar. Este şi un schimb de replici amuzant între Ciurel şi Bogdan, directorul CEO dorind să se asigure că înţelegerea este serioasă şi că face faţă. Bogdan îi spune că sunt şi ei oameni, nu terchea-berchea. „Bine, da’ nici io nu-s găinar“, răspunde Ciurel şi cei doi bat palma asupra unor achiziţii de rulmenţi, vane şi salopete.  Chiar şi suspicios, Ionel Bogdan hotărăşte împreună cu „domnul“ să se ducă şi la întâlnirea de pe 6 octombrie, când este ridicat de DNA.

SECRETOMANIE

DNA Craiova a dat publicităţii în martie 2015, la solicitarea presei, doar 11 pagini din rechizitoriul de 33 de pagini, din care au fost omise interceptările, dar şi pasaje referitoare la implicarea consilierului Encuţeanu. Pandurul a cerut rechizitoriul şi de la Tribunalul Gorj, de aici primind o variantă cu 14 pagini lipsă. Ziaristul a avut însă acces să studieze dosarul şi să îşi noteze din paginile lipsă şi din declaraţii.

CONTROL JUDICIAR

Bogdan Ionel este judecat sub control judiciar şi nu a trecut nicio noapte prin arest, deşi este recidivist. Acesta a colaborat cu anchetatorii atât cât i s-a cerut, dar a depus şi două denunţuri. Unul din denunţuri a fost referitor la mita dată directorului Apavil din Vâlcea, dar despre al doilea nu ştim detalii.

INTERCEPTĂRI

Laurenţiu Ciurel: Îmi trebuie cât mai, mmm...mult ajutor şi susţinere.

Ionel Bogdan: Da, am înţeles.

Laurenţiu Ciurel: Din partea...., în partea aia care am discutat-o pentru că altfel la anu’ suntem, suntem gata.

Ionel Bogdan: Da, Ok. Nicio problemă.

Laurenţiu Ciurel: Suntem terminaţi...(caută ceva) une în pi...a mă-sii. astea de aicea.

Ionel Bogdan: Nicio problemă.

Laurenţiu Ciurel: Ăăă, care-i problema, ăăă, în primul rând poate cândva după ce mă prezentaţi şi pe mine, că aş avea nevoie la, la domnul ăăă Encuţescu. Dacă îmi faceţi şi mie o intrare acolo că este important în perioada asta. Da?

Ionel Bogdan nu răspunde, însă duce degetul arătător de la mâna dreaptă la gură, în semn de tăcere şi în acelaşi timp dă afirmativ din cap.  

..........................

Laurenţiu Ciurel: E, dacă sunteţi eu am pregătit aici nişte lucrări care sunt acum în SEAP. Acum vreau să vă întreb, ce-au, ce mi-aţi scris pe hârtie atunci mai e valabil?

Ionel Bogdan nu răspunde, însă dă afirmativ din cap de mai multe ori.

Laurenţiu Ciurel: Este, da? Ăăă, vreau discreţie totală.  Adică, dacă tot facem nişte lucruri să fie... Înţelegeţi, da? Da. Discreţie totală. Deci nu mai sunt alte persoane implicate, decât dvs. Deci sunteţi singurul... Nu-mi spuneţi: domne partenerul că nu mai vrea, că să mai....

Ionel Bogdan  nu răspunde, însă dă afirmativ din cap.

Laurenţiu Ciurel: Sigur? Da? Bun. Asta iar e bine de ştiut. După aia dacă ce-am vorbit sau mă rog, ce mi-aţi arătat pe hârtie acolo rămâne valabil.

Ionel Bogdan  nu răspunde, însă dă afirmativ din cap.

Laurenţiu Ciurel: Rămâne?

Ionel Bogdan  nu răspunde, însă dă afirmativ din cap.

Laurenţiu Ciurel: Păi nu, că trebuie să ştiu şi eu.

Ionel Bogdan  nu răspunde, însă dă afirmativ din cap.

..........................

În ziua flagrantului

Laurenţiu Ciurel: Douăş cinci. Pe ăştia trebuie să mai dau cuiva sau sunt numai eu?

Ionel Bogdan nu răspunde, însă duce degetul arătător de la mâna dreaptă la gură, în semn de tăcere şi imediat cu acelaşi deget indică în direcţia interlocutorului său.

Laurenţiu Ciurel: Numai?

Ionel Bogdan: Unde-i pun, unde?

Laurenţiu Ciurel: Aici pe masă.

Vizualizări: 388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: