Indemnizaţiile de maternitate majorate, încasate din martie

Anul 2009 a adus schimbări şi în ceea ce priveşte indemnizaţiile acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani. Astfel, gorjenii care au solicitat concediu de maternitate beneficiază de la 1 ianuarie de indemnizaţii majorate pentru îngrijirea copiilor. Chiar dacă cererile se pot depune din această lună, sumele majorate vor fi acordate de-abia din martie. Viorica Roşianu, directoarea Agenţiei pentru Plăţi şi Prestaţii Sociale Gorj, declară: „Părinţii pot depune cereri de recalculare până la 30 iunie 2009, iar banii vor fi acordaţi retroactiv inclusiv pentru luna ianuarie. Sperăm ca drepturile băneşti să fie date începând cu luna martie”.

La data de 31 decembrie 2008, în judeţul Gorj beneficiau de această indemnizaţie 3.213 persoane, dintre care majoritatea femei, în număr de 1841. Procentul bărbaţilor care solicită concediu de maternitate este mai mic comparativ cu cel al partenerelor de viaţă. Însă în privinţa stimulentului pentru creşterea copilului, numărul bărbaţilor care solicită acest lucru este de 513, aproape dublu faţă de cel al mamelor aflate în aceiaşi situaţie. Stimulentul se acordă pentru părinţii care aleg să-şi păstreze serviciul şi reprezintă 100 de RON.

Ca să beneficieze de recalculare, aproximativ 200 de persoane au depus cereri de la începutul anului la sediul AJPPS Gorj. Conform ultimei hotărâri de guvern, părinţii pot alege să primească o indemnizaţie lunară de 600 lei sau 85% din veniturile nete realizate în ultimele 12 luni, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 4000 lei.

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: