Infernul războiului din Ucraina, povestit de Ira Zinatulina de la CSM Târgu Jiu

Refugiaţii ucrainieni au cu toţii poveşti tragice ei trecând prin infern de la izbucnirea războiului până la părăsirea ţării. Decizia de a pleca din ţara lor au luat-o şi familiile handbalistelor ucrainiene de la CSM, care s-au refugiat la Târgu Jiu, aici unde Anna Ivanenko şi Ira Zinatullina muncesc în prezent, cele două fiind legitimate la echipa de handbal feminin locală.

Cele două jucătoare din Ucraina, Anna Ivanenko şi Ira Zinatullina, care evoluează la echipa locală a CSM Târgu Jiu, nu au avut linişte până la sosirea familiilor lor în România. Acestea au locuit până săptămâna trecută chiar în capitala Ucrainei, la Kiev, oraş bombardat şi în prezent de armata rusă. Clubul la care sunt legitimate sportivele a pus la dispoziţia familiilor acestora locuinţe şi le va asigura tot ce este necesar pe perioada cât vor locui la Târgu Jiu.

Ira Zinatullina are doi fraţi, cel mai mic, în vârstă de şapte ani, care se află deja la Târgu Jiu alături de mama sa, şi unul de 22 de ani care a rămas la Kiev. „Mă bucur mult că au ajuns cu bine şi că sunt lângă mine, în siguranţă şi în pace. Revederea cu mama şi cu fratele a fost cu multe lacrimi. Acasă, în continuare este război şi mă gândesc în fiecare zi la fratele meu, cu care vorbesc mereu la telefon“, a povestit Ira Zinatullina pentru Adevărul, dezvăluind că fratele mai mic se ascundea de bombardamente în cadă: „Au stat într-o zonă mai liniştită, dar se auzeau bombele şi rachetele, iar în oraş, când ieşeau din casă, se simţea mirosul de praf de puşcă. Într-o seară, o bombă a căzut mai aproape de locuinţă şi s-a speriat. A fugit în cadă şi şi-a pus mâinile la urechi ca să nu audă. Au plecat cu trenul iar la gară era o aglomeraţie foarte mare, deoarece erau mulţi oameni care doreau să plece. Au venit până într-un oraş de lângă graniţă, după care au trecut pe jos graniţa. A fost greu să ajungă până la mine, dar acum sunt bine“.

Ira vorbeşte limba română foarte bine şi a susţinut examenul de bacalaureat la Târgu Jiu, ea dorind să ia şi cetăţenia română.

Galerie foto


Vizualizări: 454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: