Înfiorător! Elveția are criterii pentru alegerea celor care intră la Terapie Intensivă

Elveția este copleșită de numărul cazurilor de Covid-19. Pentru că nu sunt locuri la Terapie Intensivă, specialiștii din această țară au stabilit criterii în baza cărora vor fi aleși pacienții care să beneficieze de terapie intensivă.

Un document întocmit de Academia Elvețiană de Științe Medicale și de Societatea Elvețiană de Medicină Intensivă este în vigoare din 20 martie, deși nu a fost încă adoptat oficial. Titlul este precis: "Triajul tratamentelor de terapie intensivă în caz de lipsă de resurse".

La pagina 5 a documentului sunt indicate tipurile de pacienți destinați să nu fie internați în secția de terapie intensivă: "Vârsta de peste 85 de ani. Vârsta de peste 75 de ani însoțită de cel puțin unul dintre următoarele criterii: ciroză hepatică, insuficiență renală cronică în stadiul III, insuficiență cardiacă de clasa NYHA mai mare de 1 și supraviețuire estimată la mai puțin de 24 de luni". La nivelul A, paturi disponibile la terapie intensivă, dar resurse limitate, criteriile pentru a nu fi admiși la reanimare sunt mai grave. Printre altele: "Stop cardiac recurent, boală oncologică cu o speranță de viață mai mică de 12 luni, demență severă, insuficiență cardiacă clasa IV / NYHA, boală degenerativă în stadiul final".

Totuși, chiar și în Elveția pragmatică, acest lucru a stârnit stupoare, recunoaște Franco Denti, președintele Ordinului Medicilor din Cantonul Ticino: "Când a apărut această directivă, am sărit de pe scaun. Să decizi pe cine să resuscitezi și pe cine nu este greu, foarte greu pentru orice medic. Dar acest document, care este public, este o garanție pentru medicii și pacienții înșiși, care nu vor să fie supuși unui tratament suplimentar".

Cu sau fără astfel de documente, realitatea rămâne aceeași, că în multe țări, inclusiv în România, medicii sunt deja nevoiți să aleagă pe cine tratează și pe cine nu.

Vizualizări: 1,753

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: