Influenţa lui Toni Greblă, cumpărată cu 80 de struţi

Un tractor cu remorcă, 80 de struţi şi materiale de construcţii ar fi primit fostul senator de Gorj, Toni Greblă, potrivit procurorilor DNA care i-au adus ieri la cunoştinţă extinderea urmării penale. La audierile de acum câteva luni, procurorii vorbeau de două rochii pentru soţie, capse şi sfoară pentru materialele electorale, plus folosirea unui mobil şi a unei maşini de lux. Acum DNA face vorbire de o finanţare de 100.000 de euro pentru două campanii electorale, făcută de finul acestuia Dan Bîrcină, om de afaceri.

Fostul judecător şi senator de Gorj, Toni Greblă, a fost ieri la DNA, la luni bune de la ultima audiere. Acestuia i s-a adus la cunoştinţă extinderea urmăririi penale. Jurist de profesie, ca și Victor Ponta, Greblă este convins că nu a încălcat legea.

15 infracţiuni noi

Toni Greblă este acuzat acum de comiterea a două noi infracțiuni de trafic de influență în formă continuată, precum și a 13 acuzații de fals în declarații în formă continuată. Partenerul de afaceri al lui Greblă, Mihail Prundeanu, asociat la ferma din Telești a fostului parlamentar, e acuzat și el de cumpărare de influență în formă continuată, în timp ce administratorul din acte al fermei, Gheorghe Grecu, e cercetat pentru complicitate la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și pentru spălare de bani, infracțiune pentru care, de regulă, procurorii cer arestarea preventivă.

„În perioada 2009-2015, inculpatul Toni Greblă... a pretins și primit, direct și indirect, de la suspectul Prundianu Mihai mai multe foloase necuvenite, în cuantum total de 481.276,42 lei, din care: 360.269,42 lei reprezentând investiții în curs consemnate în lista activelor unei societăți comerciale (un tractor cu remorcă și marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 bucăți struți, materiale de tip tâmplărie PVC și alte materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din județul Gorj) și - 121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de șase angajați în perioada 2011-2015, evidențiate în contabilitatea Asociației Camera de Comerț și Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma respectivă). Și de această dată, foloasele respective au fost primite de Toni Greblă, în schimbul promisiunii acestuia de a interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domeniul energiei”, arată DNA.

Declarațiile de avere și averea reală

Toni Greblă nu a excelat niciodată prin avere care să bată la ochi în documentele pe care le-a completat în perioada în care a fost în funcții publice. Procurorii spun că el a omis ani de zile să treacă în declarațiile de avere o donație de 10.000 mp de teren, pentru derularea afacerilor de la Telești fostul politician fiind ajutat de Grecu, cel pe care toți localnicii din comună îl știau ca fiind omul care se ocupă de ferma lui Greblă.

„Suspectul Grecu Gheorghe a ascuns și a disimulat adevărata natură a provenienței și proprietății bunurilor și drepturilor asupra acestora, cunoscând că provin din săvârșirea unei infracțiuni, jucând rolul interpusului, ca paravan al afacerilor derulate de Toni Greblă, în următoarele modalități: - a acceptat transferul proprietății exploatației agricole pe numele său, în calitate de persoană fizică autorizată, în condițiile în care, în aceeași perioadă, apărea ca salariat al Asociației Camera de Comerț și Industrie România Japonia, - a avut cunoștință de existența unei convenții comerciale verbale, între Toni Greblă și Prundianu Mihai, privind punerea în comun de bani, mijloace și muncă pentru realizarea unei exploatații agricole de creștere și valorificare a struților, - a acceptat ca fluxurile financiare ulterioare să-l prezinte ca beneficiar final, cum este cazul obținerii de subvenții de la APIA, în cuantum total de 37.193 lei, pentru anii 2010-2014, - a încheiat contracte comerciale cunoscând faptul că beneficiarul legal al acestora era altă persoană. Aceste acțiuni ale suspectului Grecu Gheorghe au avut drept scop atât mascarea existenței situației de incompatibilitate în care se afla senatorul/ judecătorul Toni Greblă, cât și facilitatea obținerii, de către acesta din urmă, a foloaselor necuvenite provenind din administrarea fermei respective, în cuantum total de 518.469,42 lei, din care 481.276,42 lei, reprezentând contravaloarea investițiilor în curs și a cheltuielilor salariale și 37.193 lei, cu titlu de subvenții obținute de la APIA, în perioada 2010 – 2014.”, menționează DNA. 

Și din nou banii lui Bârcină

Din povestea de acum nu avea cum să lipsească faimosul fin al lui Greblă, Ion Bârcină, zis Dan Goeru, cel care a suportat o mare parte din cheltuielile de campanie electorală din 2008 și 2012 pentru fostul senator. Procurorii spun că în fiecare campanie Bârcină și-a ajutat nașul cu câte 50.000 de euro, suma fiind mult mai mare decât cea vehiculată la începutul anchetei, când se vorbea despre două rochițe și niște sfoară pentru legarea bannerelor electorale pe stâlpi. „Concret, aceste foloase au fost primite de Toni Greblă în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diverse (energie, construcții, transport, fier vechi ș.a.)”, arată DNA.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: