Îngrădiri pentru profesorii gorjeni. Vezi ce prevede codul de etică!

Activitatea profesorilor din învățământul preuniversitar ar putea fi îngrădită de codul de etică al dascălului, cod ce urmează să fie aprobat cel târziu până la finele anului 2016. La nivelul fiecărui județ funcționează deja o comisie de etică care are drept sarcină să vegheze la respectarea principiilor. Sindicaliștii din învățământ spun că acest cod nu vizeză doar profesorii, ci și personalul nedidactic.

Ținută decentă, respect și toleranță, confidențialitate și corectitudine intelectuală sunt doar câteva principiile de care profesorii vor trebui să țină cont începând de anul viitor, atunci când va intra în vigoare noul cod de etică al profesorilor din învățământul preuniversitar. În Gorj, s-a format deja comisia județeană de etică și are nu mai puțin de nouă membri printre care amintim pe Simona Stoicoiu, inspector școlar de matematică și președintele comisiei, Cornel Șomâcu, vicepreședinte, Violeta Bărboi, profesor de geografie și secretar, la care se adaugă alți şase membri din rândul părinților, ONG-urilor și sindicatelor.
Sindicaliştii cred în acest cod de etică. ”Comisia județeană va trebui să cerceteze și să vină cumva în completarea comisiei de disciplină care funcționează deja în școli. Este practic o structură de control a persoanelor care încalcă acest cod de etică. Prezintă tot ceea ce trebuie respectat în relațiile cu părinții, cu elevii, cu colegii, relaţiile cu cei care îndeplinesc funcții de conducere, sunt niște norme care trebuie respectate în sensul că directorul este director sau inspectorul este inspectorul și să știi cum să te adresezi”, a spus Constantin Huică, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, filiala Gorj.
Această comisie județeană de etică nu va da sancțiuni, ci doar va propune diverse sancțiuni pentru cei care au încălcat codul. Nici directorii de școli nu au scăpat nesupuși unor principii. Astfel, ei nu vor avea voie să organizeze acțiuni care pun în pericol siguranța elevilor și trebuie să evite discriminarea. Codul de etică le mai interzice profesorilor să mediteze contra cost elevii sau să favorizeze anumiţi elevi. După ce va intra în vigoare, toate școlile din Gorj vor trebui să se raporteze la principiile codului de etică.

Vizualizări: 435

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: