Înscrierile la clasa pregătitoare încep din luna martie

Aproape 3000 de copii care împlinesc vârsta de șase ani până la 31 august vor intra din această toamnă în clasa pregătitoare. Înscrierile pentru această clasă vor începe în luna martie. Aceasta va funcționa numai în clădirile școlilor și este inclusă în învățământul obligatoriu. Asta înseamnă că elevii care nu frecventează clasa pregătitoare vor primi absențe, numărul mare al acestora afectând alocația complementară. Fiind la școală, acești copii vor beneficia de programul ”Cornul și laptele” și de programul prin care se acordă gratis rechizite școlare.

Conducerea ISJ Gorj a anunțat ieri care sunt copiii ce vor fi înscriși în această toamnă în clasa pregătitoare. „Toți copiii care au șase ani împliniți până la 31 august 2012 vor fi incluși în învățământul obligatoriu, în clasa pregătitoare sau în clasa I. Dacă un copil are șapte ani împliniți până la 31 august 2012 va fi înscris în clasa I, indiferent dacă a fost sau nu la grădiniță. Dacă are șase ani împliniși până la 31 august 2012 inclusiv sunt posibile mai multe opțiuni. La solicitarea scrisă a părintelui, dacă a frecventat în anul școlar 2011-2012 grupa pregătitoare va fi înscris în clasa I, iar dacă nu a frecventat grupa mare, pregătitoare pentru școală, dar evaluarea de către  experți a dezvoltării copilului atestă pregătirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I, va fi înscris tot în clasa I”, spune Justin Paralescu, inspectorul școlar general. Înscrierile oficiale vor începe pe 5 martie. ”La fel ca și în anii precedenți, fiecare locuință va fi arondată unei școli. Dacă un copil este arondat la o școală va fi primit obligatoriu în acea școală. Există și posibilitatea ca un copil să aleagă  o altă școală. ISJ Gorj are în vedere chiar dacă există un număr mare de solicitări să mai dea un număr suplimentar de clase. Arondarea este utilă pentru a nu-i refuza pe cei din cartier”, explică Justin Paralescu.

Fără note, dar cu absențe

Reprezentanții Inspectoratului au mai declarat că această clasă va face parte din învățământul obligatoriu, așa că elevii care nu frecventează cursurile se vor alege cu absențe. Copiii vor scăpa în schimb de note. ”Nu se acordă note sau calificative. Există alte metode de stimulare. Este cumva o trecere lină de la grădiniță la școală. Este însă învățământ obligatoriu și se pun absențe. Frecvența este obligatorie. În acest sens atenționăm că alocațiile complementare se pot pierde la un anumit număr de absențe. Părinții trebuie să își aducă copiii la școală. Copiii vor învăța prin metodele adecvate vârstei tot ceea ce este necesar pentru a face față cu succes clasei I. Aici se vor stabili primele contacte cu lumea numerelor și a literelor, vor învăța să observe mediul înconjurător”, explică Justin Paralescu. Fiind la școală, acești copii vor beneficia de programul ”Cornul și laptele” și de programul prin carte se acordă gratis rechizite școlare.

Formare pentru profesori

La clasa pregătitoare va avea dreptul să predea orice cadru didactic care este calificat să predea la învățământul primar. „Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor beneficia înainte de începerea anului școlar, începând din luna mai de o formare specifică, făcută de minister. Cine va prelua clasa pregătitoare o va duce până la clasa a IV-a”, mai spune Justin Paralescu. În județul Gorj s-au găsit spații pentru școlarizarea acestor copii numai în școli. ”Sunt locuri în școli pentru toți cei care vor merge la clasa pregătitoare. În clasa pregătitoare vor intra 2898 de copii, iar în clasa I 198 de elevi. Se vor forma 169 de clase la nivelul județului”, mai declară inspectorul școlar general.

STUDIU

”Deja 30% din copiii de șase ani de la nivel național sunt în învățământul obligatoriu. S-a făcut un studiu din care a reieșit că 420 de copii de la nivelul județului Gorj  nu sunt nici la grădiniță și nici în clasa I.  Acești copii sunt pierduți”, afirmă Justin Paralescu.

TEL VERDE

”De mâine (n.red. azi) va funcționa gratuit un Tel Verde la nivelul ISJ Gorj, cu numărul 0800 816.253. Aici se vor putea afla singurele informații corecte și autorizate. La capătul firului va fi un inspector care va da părinților informațiile necesare despre clasa pregătitoare”, spune Justin Paralescu. Tot începând de azi în școli vor fi distribuite broșuri cu răspunsuri la toate întrebările pe care și le pun părinții despre această problemă”, explică inspectorul școlar general Justin Paralescu.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: