Instanţa recunoaşte autorizaţia de mediu a termocentralei Turceni

Organizaţiile ecologiste au mai pierdut o luptă cu Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti s-au pronunţat printr-o decizie favorabilă autorităţilor de mediu în ceea ce priveşte autorizaţia de mediu integrată emisă pentru termocentrala Turceni. Asociaţia Bankwatch ceruse anularea autorizaţiei pe motiv că termocentrala nu respectă normele privind măsurarea emisiilor de poluanţi în aer.

Ecologiştii de la Bankwach au depus acţiunea în instanţă pentru anularea autorizaţiei de mediu emisă pentru termocentrala Turceni în luna decembrie 2014. Agenţia de Mediu a avut câştig de cauză după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, în data de 13 iunie, anul curent, recursul formulat de Bankwatch. "Este un ONG care a contestat autorizaţia integrată de mediu de la termocentrala Turceni pe motiv că stabilirea valorilor limită de emisii nu au fost în conformitate cu legislaţia în vigoare. Cred că instanţa a luat o decizie corectă pentru că valorile au fost stabilite conform legislaţiei în vigoare. Deci la data emiterii autorizaţiei mai exista în vigoare o hotărâre de Guvern, care era puţin mai permisivă pentru circa 6 luni, la data emiterii în 2014, și atunci normal că trebuie să te raportezi la legislaţia existentă la data emiterii, nu numai la data viitoare, pentru că de la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare directiva privind emisiile industriale și sigur că atunci valorile erau mai restrictive", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Asociaţia non-guvernamentală a reclamat în instanță și faptul că cei de la APM Gorj nu au procedat corect în ceea ce privește evaluarea impactului asupra mediului, la emiterea autorizației integrate de mediu pentru respectiva termocentrală. "Pe de altă parte au făcut referire la faptul că nu a fost efectuată o evaluare adecvată ori asta se efectuează numai pentru proiecte sau activităţi care au loc în situri Natura 2000, adică în arii naturale protejate. Termocentrala de la Turceni nu se află într-un astfel de sit, este în apropiere coridorul Jiului, dar acesta urmează să-și facă planul de management al ariei protejate și acolo se stabilesc măsuri și obiective de conservare a ariei protejate respective. Nu se impunea evaluarea adecvată pentru a evalua impactul termocentralei asupra habitatelor care sunt la o distanţă destul de mare de termocentrala în sine. Ori asta a constatat şi instanţa", a mai spus directorul APM Gorj.
Hotărârea magistraților Curții de Apel București este definitivă și irevocabilă. În acest proces și CE Oltenia a avut calitatea de pârât.

Vizualizări: 1,310

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: