Interes pentru mina de grafit din Gorj

Redeschiderea minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023, a anunţat ministrul Economiei, Florin Spătaru. În Gorj, la Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere, în subteran, prin mina Cătălinu, și în cariera Ungurelașu. De mai bine de două decenii, exploatarea de la Baia de Fier a fost închisă. Perimetrul aparține acum Salrom, Compania Națională a Sării.

„Redeschiderea minelor de grafit presupune adoptarea normelor de aplicare a Legii minelor în care să fie menţionat, ca obiectiv, redeschiderea minelor închise şi, de asemenea, Hotărâri de Guvern care să ducă la redeschiderea acelor mine, punctual. Dacă un astfel de demers este în mâna Guvernului, aici vorbim şi de implicarea Parlamentului. Voi face un apel către membrii Parlamentului pentru adoptarea în regim de urgenţă a unor astfel de acte normative pentru că avem nevoie de ele: avem un mare producător de aluminiu, avem doi mari producători din industria automotive şi avem industrie orizontală extrem de puternică. Avem nevoie de aceste resurse”, a spus Spătaru.
Până la sfârşitul anului, autoritățile speră să finalizeze aprobarea acestor acte normative. Investiţiile a putea să fie realizate începând cu 2023. „Pentru asta discutăm cu Comisia Europeană, pentru a găsi resursele necesare prin fonduri europene pentru retehnologizare”, a afirmat Florin Spătaru, precizând că minele de grafit se redeschid cu anumite condiţionări privind calitatea acestui grafit.
„În ceea ce priveşte forţa de muncă, pe lângă personalul care a lucrat în acest sector, şi care în continuare este în activitate, discutăm de crearea unor parteneriate într-o alianţă europeană privind exploatarea materiilor prime cu ajutorul cărora vom putea finanţa şi actualiza curriculele de studii pentru universităţile de profil. Mă refer la Universitatea din Petroşani, la Universitatea Bucureşti şi alte universităţi din ţară. Cu ajutorul unui astfel de demers vom reuşi să asigurăm o forţă de muncă calificată care să poată să continue un astfel de proces”, a mai spus ministrul.
Redeschiderea minelor şi retehnologizarea lor este însă un proces de durată.
Din grafit se obține grafenul, folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii.

Vizualizări: 4,264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: