Intervenție de urgență la operele lui Brâncuși. Suma e uriașă!

Sculpturile lui Constantin Brâncuși din Parcul Central din Târgu Jiu vor fi curățate luna viitoare. Autoritățile urmează să semneze un contract cu o firmă de specialitate care va realiza acțiuni de curățire și biocidare asupra operelor urbane. Intervenția costă în jur de 30 de mii de euro, bani alocați din bugetul local, și se va încheia până la sfârșitul lunii septembrie.

Intervenția va fi una de urgență, susțin cei care administrează sculpturile, mai ales că intemperiile și lipsa altor acțiuni în ultimii șapte ani au făcut ca operele să înverzească. Poarta Sărutului și scaunele de pe Aleea Scaunelor sunt cele mai afectate de mușchii ce s-au format din cauza precipitațiilor.

În aceste zile, va fi semnat contractul de intervenție, iar lucrările vor începe, cel mai probabil, luna viitoare. „Suntem într-un stadiu destul de avansat. Până la sfârșitul acestei săptămâni, vom semna contractul pentru proiectul de intervenție de urgență, proiect și intervenție în același timp. Va fi scris, avizat de Ministerul Culturii, după care va începe etapa de intervenție și eu sper ca, până la sfârșitul lunii septembrie, operele din piatră, din Parcul Central, să fie întreținute corespunzător, să se facă operațiunile stabilite pentru această etapă”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși”.

După această etapă, urmează ca ansamblul să intre într-un program mai amplu de restaurare mai ales că are nevoie urgentă să fie restaurat și mai ales pentru că, anul viitor, UNESCO se va pronunța în privința noului dosar depus de statul român pentru a include sculpturile de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial.

„Apoi începe o etapă lungă în ce privește procesul de urmărire în timp și intervenție asupra ansamblului brâncușian. Urmează, în primăvară, sau până la sfârșitul anului, ca Institutul Național al Patrimoniului să scris caietul de sarcini pentru a achiționa serviciul de proiectare și intervenție, restaurare a întregului ansamblu. Este un proiect complex, amplu, care necesită foarte multe elemente. Se așteaptă această primă intervenție din acest an. Centrul Brâncuși semnează un alt contract, proiectul de urmărire în timp, făcut cu un restaurator profesionist, o firmă de restaurare, cu oameni atestați, care vor face urmărirea în timp, lunar”, a mai spus Strâmbulescu.

Vizualizări: 1,731

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: