Inventatorii au pus popriri pe conturile CE Turceni

Complexul Energetic Turceni mai trage şi astăzi de pe urma proceselor cu cei 11 gorjeni care au obţinut brevete pentru nişte invenţii pe care compania le foloseşte în prezent. De cinci zile, CE Turceni are poprire pe conturi pentru suma de 16 miliarde de lei vechi, anunţă directorul companiei, Octavian Graure. Unul dintre cei care au acţionat în instanţă CE Turceni este şi Nicolae Bercea, fostul director al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia. Acesta spune că are patru invenţii pe care CE Turceni le foloseşte şi pentru care nu a încasat nici măcar un leu.

Complexul Energetic Turceni a contestat în instanţă în urmă cu doi ani brevetele de invenţie solicitând anularea lor pentru a putea ieşi astfel de sub jugul zecilor de miliarde pe care ar fi trebuit să le plătească. Cei 11 inventatori nu s-au lăsat până nu au obţinut în instanţă o hotărâre definitivă însă nu şi irevocabilă. Pentru a-şi putea recupera banii, Direcţia de Finanţe Publice a impus poprire pe conturile Complexului Energetic Turceni pentru suma de 16 miliarde lei vechi. ”De cinci zile am poprire pe conturi pentru sumele de bani pe care complexul le datorează inventatorilor. Este vorba de 16 miliarde pentru trei invenţii în termocentrală şi opt în carieră. În prezent mă judec cu ei pentru anularea brevetului de invenţie”, a declarat Octavian Graure, directorul general al CE Turceni.

Inventatorii habar nu au de stadiul procesului

Cei 11 inventatori care au acţionat în judecată complexul sunt politicieni dar și foști angajați ai sistemului minier din Gorj. Printre aceştia se numără și Nicolae Bercea, fost director al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia. Acesta a declarat deschis că invenţiile de la Turceni nu mai reprezintă o afacere și nici măcar interes pentru el. ”Sunt unul dintre puținii inventatori care are trei sau patru invenţii la CE Turceni. Nu știu care este faza procesului, nu m-a interesat niciodată. Dacă este să iau ceva bani o să mă anunțe avocatul. Nu mai sunt o afacere aceste invenţii. Eu nu am luat nici un leu de la ei. Ar fi trebuit să îmi dea cel puţin 10% din valoarea economiilor pe care ei le fac datorită invenţiilor mele”, a declarat Nicolae Bercea. 

INVENTATORI

Alături de Nicolae Bercea, printre inventatorii de la CE Turceni se mai numără Ion Băloi, Liviu Durlanu, Gheorghe Smărăndoiu, Ion Uifalvi, Florin Popescu, Ion Marius Nistorescu, Nicolae Mischie, Dumitru Pupăzan, Aurel Măceșeanu. 

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: