Investiţia de un miliard de euro a chinezilor, pusă la îndoială

Investiţia de un miliard de euro este pusă la îndoială de democrat-liberalul Marcel Hoară, dar directorul Sucursalei Rovinari, Ion Pisc, afirmă că procedura este în grafic. Hoară spune că lucrurile s-au blocat la studiul de prefezabilitate, dar directorul Pisc precizează că acesta este realizat, dar trebuie tradus din chineză în engleză. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat că avizul de construire a unui grup de 600 de MW la Rovinari va fi obţinut cel târziu în noiembrie.

Studiile de prefezabilitate şi fezabilitate sunt blocate, a declarat fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al CE Rovinari, Marcel Hoară. Acesta a menţionat că întârzierea va produce mari pagube, atât siguranţei sistemului energetic românesc, amintind că nici grupurile vechi nu sunt retehnologizate, dar în final cel mai mult vor avea de suferit economia şi cetăţenii Gorjului.

Proiectul depinde de o traducere

Directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Ion Pisc, a declarat că deşi studiul de prefezabilitate nu a ajuns la companie, lucrurile sunt în grafic. Ion Pisc a mai spus că, într-adevăr, nu poate spune răspicat faptul că acest grup va fi construit sau nu. „Nu pot să spun răspicat că se face sau nu se face, nu poate să spună nimeni acum. Deşi după cum am discutat până acum cred că s-ar face“. Pisc mai spune că studiul este gata, dar trebuie tradus în engleză. Studiul de prefezabilitate va stabili amplasamentul grupului energetic. „Ar fi trebuit ca în luna august chinezii să dea studiul de prefezabilitate. Ei au spus de luna trecută că îl au, dar trebuie să-l traducă. Nu am informaţii că ar fi venit până acum. Dar nu e nici un termen depăşit. Ei au făcut un studiu nou, cu un institut de acolo. A mai fost un studiu de fezabilitate în 2010, dar au vrut să facă încă unul, pe cheltuiala lor bineînţeles“, a declarat Ion Pisc. Directorul de la Rovinari a mai spus că după aceea se va trece la studiul de fezabilitate, iar apoi la înregistrarea la Registrul Comerţului a societăţii mixte. Acum se lucrează la proiectul tehnic.

Partea chineză va participa cu bani, iar partea română va asigura infrastructura necesară, amplasament, alimentare, evacuare putere, etc.

TERMEN

După studiul de prefezabilitate se va face unul de fezabilitate. „Se estimează că până în luna noiembrie să poată fi eliberat avizul de construcţie, lucrările urmând să dureze 36 de luni de la data obţinerii autorizaţiei“, se arată într-un comunicat mai vechi al companiei.

PROIECT

Compania chineză China Huadian Engineering Co a câştigat licitaţia internaţională pentru construirea grupului de la Rovinari în mai 2012. Valoarea proiectului se ridică la un miliard de euro, fiind una dintre cele mai mari investiţii ale Chinei în Europa. Grupul va fi funcţional la începutul anului 2017, iar aici vor fi angajate circa 600-700 de persoane.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: