Investiţie de 10 milioane de euro la Târgu Cărbuneşti

Deşeurile menajere din Târgu Cărbuneşti nu vor mai fi transportate la Târgu Jiu aşa cum se practica în prezent. Asta pentru că în următoarea perioadă va începe construcţia unui lanţ tehnologic în localitate, care va distruge deşeurile transformându-le în energie. Investiţia se ridică la circa 10 milioane de euro, iar firma care a iniţiat acest proiect a primit autorizaţia de construcţie de la primărie.

Investitorul este societatea Pomona din Târgu Jiu, o firmă care nu demult a fost executată silit de către Fisc. Au solicitat autorizaţia de construcţie şi au primit-o de la primărie, contra sumei de 50 de milioane lei vechi. Societatea a achiziţionat în urmă cu circa un an terenul în suprafaţă de 1ha lângă staţia de transfer gunoi, acolo unde va fi înfiinţat lanţul tehnologic. Primarul din Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu dă asigurări că de săptămâna viitoare vor fi demarate lucrările. „Am dat autorizaţia de construcţie la un proiect cu bani privaţi lângă staţia de transfer gunoi menajer. Este vorba de un lanţ tehnologic pentru deshidratarea tocarea şi arderea deşeurilor într-o piroliză. Este energie termică, energie calorică şi energie electrică. Cea electrică îşi vede de drumul ei iar există posibilitatea ca în viitor să facem o suprafaţă de sere. Consumul cel mai mare la aceste sere este agentul termic. De luni, de marţi, cred eu că se vor apuca de treabă. Ei au cumpărat acest teren pentru a face investiţia care este în jur de 10 milioane de euro. Jumătate sunt bani privaţi, iar restul sunt fonduri europene”, a declarat primarul Mihai Mazilu.  

Costuri mai mici pentru cetăţeni

Autorităţile locale din Târgu Cărbuneşti spun că după finalizarea acestui proiect vor avea mai puţine cheltuieli, mai ales că nu vor mai plăti transportul gunoiului menajer. „Gunoiul menajer din Târgu Cărbuneşti nu va mai fi dus la Târgu Jiu la depozit. Pe noi ne costă cheltuielile de transport, cheltuieli de depozit, este 22 de euro pe tonă. Acest gunoi se va introduce în acest lanţ tehnologic, se deshidratează până la 97% la presiune negativă, la vid, se toacă, iar rezultatul este un fel de rumeguş. Acest rumeguş se bagă într-o instalaţie de piroliză, care îl arde. Va scădea preţul pe metru cub de gunoi menajer la populaţie. Voi plăti circa 13-14 euro/ tonă, mai puţin decât la Târgu Jiu. Cenuşa care rezultă din ardere pot să o folosesc ca şi îngrăşământ. Cu siguranţă va deservi şi localităţile învecinate”, a precizat primarul Mihai Mazilu.

Autorităţile locale din Târgu Cărbuneşti au în plan ca în viitor să înfiinţeze parc de sere în localitate. Energia termică produsă de acest lanţ tehnologic va putea fi folosită pentru încălzirea serelor.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: