Investițiile publice din Gorj, în pericol din cauza măsurilor de austeritate: primarii trag semnale de alarmă

Tot mai multe primării din județul Gorj se tem că proiectele de investiții aflate în derulare vor fi oprite din cauza măsurilor de austeritate anunțate de guvern, care vizează reducerea finanțării prin Programul „Anghel Saligny”. De la rețele de apă și canalizare, până la drumuri și pasaje, autoritățile locale avertizează că sistarea finanțărilor va duce la blocaje majore, inclusiv în activitatea economică.

La Bolboși, primarul Gheorghe Știoclei spune că toate proiectele de infrastructură – apă, canalizare și gaze – sunt amenințate cu oprirea. „Pe noi ne afectează foarte grav. Abia am început lucrările la apă și canal și sigur ne încadrăm, la gaze la fel. Nimeni nu lucrează fără bani. Dacă se sistează, constructorii vor opri lucrările, nu au de ales. Avem și un drum început care stă pe loc tot din lipsa fondurilor. Nu știu dacă se va face o rectificare bugetară, dar dacă va fi pe zero, va fi foarte rău”, a declarat edilul, vizibil îngrijorat de lipsa de perspectivă.

Nici comuna Lelești nu scapă de efectele deciziilor guvernamentale. Proiectul de modernizare a drumurilor, realizat doar în proporție de 30%, riscă să fie abandonat. „Tot ce s-a îndreptat în ultimii 3 ani se distruge acum. Dacă se sistează banii, constructorul pleacă de pe șantier. E o blocare a economiei, pur și simplu”, atrage atenția primarul Laurențiu Turcilă, la Radio Infinit.

Și la Târgu-Jiu, una dintre cele mai importante investiții locale, pasajul pe sub calea ferată de pe strada Ana Ipătescu, ar putea fi afectată. Primarul Marcel Romanescu a anunțat că va merge la București, la o întâlnire cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pentru a cere ca acest proiect să nu fie blocat. „Este o investiție strategică pentru fluidizarea traficului în oraș. Nu putem bloca o lucrare aflată în execuție. Putem discuta de prioritizare, dar nu să oprim ce e deja început. Avem și proiectul din cartierul Narcise, cu patru benzi, dar acela nu este încă în licitație. Pe acesta îl putem amâna. Dar pasajul trebuie finalizat”, a declarat Romanescu, adăugând că va insista personal, miercuri, în discuțiile cu ministrul, pentru a proteja investițiile din municipiu.

În contrast, comuna Negomir reușește să treacă prin această perioadă mai bine decât altele. Primarul Tudor Oiță spune că aproape toate proiectele derulate prin PNRR, „Anghel Saligny” și Fondul de Mediu au fost deja finalizate sau recepționate. „Am muncit mult anul trecut ca să tragem toate sumele. Mai avem doar 5% dintr-un proiect pe Anghel Saligny, pentru care așteptăm actualizarea prețurilor. În rest, suntem la zi. Din păcate, nu toți colegii mei sunt în aceeași situație”, a precizat Oiță.

În timp ce unele administrații locale încearcă să finalizeze lucrările la timp, altele se tem că vor rămâne cu șantiere deschise și fără fonduri, o situație care riscă să afecteze grav comunitățile și dezvoltarea locală. Autoritățile din Gorj solicită guvernului soluții rapide și evitarea blocării proiectelor deja începute.
 

Vizualizări: 828

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: