Ioana Lătăreţu, cetăţean de onoare al comunei Bengeşti Ciocadia

Ioana Lătăreţu, nora marii interprete Maria Lătăreţu, va primi titlul de cetăţean de onoare al comunei Bengeşti Ciocadia. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 22 noiembrie, în Bălceşti, satul natal al Mariei Lătăreţu. Proiectul a fost iniţiat de consilierul local din Bengeşti- Ciocadia, Doina Marica.

Consiliera din partea Partidului Democrat Liberal dar şi preşedintele acestui partid, Ionel Manţog, au sprijinit moral şi financiar realizarea Casei Memoriale „Maria Lătăreţu“. Ioana Lătăreţu a donat mai multe obiecte ce au aparţinut Mariei Lătăreţu, acesta fiind şi motivul pentru care va fi răsplătită cu acest titlu.

Mai multe persoane, oameni de afaceri dar şi politicianul Ionel Manţog a sprijinit financiar construirea Casei Memoriale „Maria Lătăreţu“. Scriitorul Dorin Brozbă a scris o carte despre Maria Lătăreţu. În respectiva publicaţie, cei doi, Doina Marica şi Ionel Manţog apar ca fiind printre persoanele care au luptat pentru apariţia Casei „Maria Lătăreţu“. „Ionel Manţog a donat 50 de milioane de lei vechi în doar 24 de ore de la solicitarea sprijinului“ spune un paragraf din cartea scrisă de Brozbă. 

Ioana Lătăreţu a fost cea care a dat suflet acestei case, prin donarea mai multor lucruri ale marii interprete acestei localităţi. Astfel că CD-uri cu muzica Mariei Lătăreţu, costume populare ce au aparţinut acesteia, rochii de seară, marama pe care o purta atunci când a murit şi chiar un fotoliu de-al acesteia pot fi văzute acum în Casa Memorială, datorită Ioanei Lătăreţu. Pentru toate aceste lucruri, Marica a dorit să găsească o modalitate de răsplătire a acesteia.

Iniţiatoarea acestui proiect, consiliera PD-L Doina Marica a dorit să-i fie acordat Ioanei Lătăreţu acest titlu, mulţumindu-i astfel pentru aportul adus pentru a scoate această localitate din anonimat. Chiar dacă la Casa Memorială mai trebuie realizate foarte multe lucruri, Marica spune că existenţa acestei case poate aduce localităţii foarte mulţi turişti şi chiar învestitori, dacă i se va da până la urmă atenţie. Doina Marica a precizat că hotărârea privind acordarea titlului de cetăţean de onoare Ioanei Lătăreţu  a trecut cu greu de primarul comunei Bengeşti Ciocadia, Victor Geogia, care nu a privit cu ochi buni proiectul. Consiliera PD-L a spus că ar fi vrut ca acest titlu să-i fie acordat Ioanei Lătăreţu pe 2 noiembrie, în timpul Festivalului Naţional „Maria Lătăreţu“ însă nu a fost posibil. 

Marica este de părere că acea casă este singurul lucru care le poate aduce beneficii. „Această casă practic ne-a scos din anonimat. După ce vor fi făcute demersurile să fie înscrisă la Ministerul Culturii, pentru că nu s-a întâmplat acest  lucru, ne-ar putea aduce multe persoane în localitate, poate chiar învestitori“ a precizat Marica. Acesta a mai spus că ar putea fi obţinute sponsorizări prin care să fie sprijiniţi grupul de copiii „Bălceştii Mariei“. 

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: