Iohannis udă trandafirii. Ghioceii nu reacționează

Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat cu doar câteva minute înainte de votul în plen, după ce calculele arătau că, în ciuda împotrivirii propriului partid, nu are cum să nu obțină voturile. Cele mai urâte cuvinte sunt potrivite pentru a caracteriza acest gest, iar politicienii le-au folosit cam pe toate.

Să rămânem însă la fapte. PNL l-a propus pe Cîțu premier doar pentru a pica și a mai face un pas spre anticipate. Alegerile anticipate erau dorite de Klaus Iohannis, care vrea să pună premier și peste patru ani, cu câteva luni înainte de a-i expira mandatul. Avea un blat cu Ciolacu în acest sens, condiția PSD fiind aceea ca alegerile anticipate să fie în aceeși zi cu localele. Cineva a jucat la off side și s-a ajuns la o decizie a Curții Constituționale care făcea posibile anticipatele cel mai devreme în iulie. Adică după locale. În aceste condiții, Ciolacu a dat semnalul: votăm guvernul Cîțu. Ceea ce anunțaseră deja toate celelalte partide. Liberalii aveau mai multe scenarii pentru a-și pica propriul guvern, una mai penibilă ca alta.

Nu le pasă lor de coronavirus sau alte teme care țin agenda publică. Ei toți se gândesc cum să fie ciolanul lor mai mare și mai suculent. Oricum, dacă mâine nu mai avem guvern și președinte, instituțiile tot cam așa ar lucra în lupta cu covid 19. Și, vorba cuiva, dacă Florin Cîțu nu a fost cumva diagnosticat cu coronavirus, niciun alt motiv nu poate justifica depunerea mandatului cu 15 minute înainte de a fi votat.

Toate partidele în afară de PNL vor câștiga din noua criză politică. Cel mai mult însă PSD, fiind absolut de neînțeles de ce Klaus Iohannis udă trandafirii constant de când Ciolacu este președinte. Ghioceii de la PNL nu au nicio reacție, joacă la impuse, înjură în gând, știu că pierd, dar nu au ce face. Iohannis are o atitudine gen: eu v-am făcut, eu vă omor.

Florin Cîțu spunea pe pagina lui de socializare că prin această depunere a mandatului dă dovadă de profesionalism. Ce să comentezi aici? Părea un tip deștept pe pătrățica lui, asta cu finanțele, dar ca politician e zero. Și a mai zis că rămâne la Finanțe. Pe bune? De unde știe? Așa e înțelegerea cu Iohannis? Mai mult, Cîțu a scris pe facebook un mesaj din care rezultă că Iohannis a încălcat cu bună știință decizia CCR. “Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi”, a scris Cîțu. Ori, teoretic tema anticipatelor nu mai exista înainte de a fi desemnat Cîțu premier, că atunci a dat CCR decizia.

Dincolo de gafele de grădiniță, este trist că după 30 de ani de democrație nu avem partide politice, nu avem politicieni, ci doar niște grupuri de interese cu multe legături între ele.
Florin Roman, șef de grup la liberali, a primit sarcina ingrată de a anunța decizia lui Cîțu. Abia îi ieșeau cuvintele pe gură. Am reținut totuși că suntem într-un război cu coronavirusul și că PNL nu putea schimba comandantul, adică pe Orban, în mijlocul bătăliei. Cu alte cuvinte, PNL i-a dat mutarea în plic lui Iohannis, care trebuie să îl nominalizeze tot pe Orban. E o glumă, desigur. Peneliștii sunt cei care au primit mutarea în plic, dar din greșeală spun la televizor.

Vizualizări: 1,926

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: