Ion Alexandrescu - 10 ani constructor, 25 de ani actor

Actor de peste 25 de ani, Ion Alexandrescu îşi aminteşte şi acum conjunctura în care a ajuns pentru prima dată în faţa unui public avid de spectacol. A început în anii ’84, după 10 ani de muncă în domeniul construcţiilor, însă nu regretă în niciun fel alegerea pe care a făcut-o la momentul respectiv, dimpotrivă, se întoarce cu recunoştinţă la oamenii care i-au dat această şansă.

Şi-a început cariera în teatru în pielea unui judecător aiurit, slugarnic până la prostie, un rol de comedie, contrar firii lui de atunci, rol care de altfel a devenit un rol de succes. Soarta a fost de partea lui acum 25 de ani, când Alice Tilici i-a făcut invitaţia de a juca într-o piesă pentru copii, un basm. De atunci a ştiut că ăsta e destinul lui şi în ziua de azi mărturiseşte că nu s-ar putea imagina făcând altceva în afară de teatru. „Nici azi nu reuşesc să înţeleg cum un regizor are capacitatea să te cunoască într-o clipă şi să ştie ce rol ţi se potriveşte. Asta mi s-a întâmplat mie. Deşi rolul de comedie era contrar firii mele de atunci, ulterior a devenit un rol de succes. Deşi mi-a fost dat să încep o carieră în construcţii, am muncit 10 ani în construcţii, am avut privilegiul ca viaţa să-mi dea posibilitatea de a alege. Nu regret nicio clipă alegerea mea, deşi pe cât a fost de înălţător momentul pe atât de dificil”, a mărturisit Ion Alexandrescu, actor.

Teatrul este o muncă de grup

Consideră că un actor trebuie să aibă întotdeauna simţul măsurii atunci când îşi construieşte personajul, ba mai mult trebuie să acorde aceeaşi importanţă unui rol fie el şi de o singură replică. „Rolul unui personaj episodic este mult mai greu ca rolul principal, pentru că personajul episodic trebuie să-şi construiască toată povestea, deoarece publicul nu cunoaşte povestea lui decât dacă tu, ca actor, o creezi. Un personaj se construieşte cu multă pasiune, dar mai ales cu simţul măsurii. Fără urmă de falsitate vă mărturisesc că nu am un personaj la care să tânjesc sau un rol preferat”, precizează Ion Alexandrescu. 

De-a lungul a 25 de ani de carieră, Ion Alexandrescu a avut numeroase roluri, de la cele principale până la cele de o singură replică, însă mărturiseşte că important în viaţa unui actor trebuie să fie faptul că joacă şi nu rolul pe care îl interpretează. „Asta mă defineşte, mie îmi place să joc, nu contează că am rol principal sau rol episodic”, declară actorul. Ştie că actorie nu poate să facă decât cel care are un gram de talent. Cu toate astea, actorul primeşte nenumărate solicitări de a pregăti tineri care vor să facă din teatru o carieră. „Părinţilor care îşi sprijină copiii în această carieră le port un respect şi îi felicit, nu pentru că eu consider această meserie ca fiind nobilă, ci pentru că le dau copiilor lor posibilitatea să opteze. Meseria asta nu o poate face oricine însă abia după nişte etape pregătitoare pot spune dacă poate face teatru sau nu”, a declarat Ion Alexandrescu.

Ca actor nu are niciun regret, ca om spune că şi-ar fi dorit să ştie mult mai multe decât ştie astăzi. Cert este că Ion Alexandrescu ştie faptul că teatrul este una din puţinele meserii în care nu poţi să fii cu gândul în altă parte. „Părerea mea este că teatrul este o muncă de grup, teatrul nu sunt eu, ci toată trupa. Emoţiile sunt prezente şi acum când sunt pe scenă însă după atâţia ani, au deja o altă aură”, a declarat actorul Ion Alexandrescu.

Vizualizări: 314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: