Ionel Manţog şi Ion Vulpe, condamnaţi la cinci ani cu executare

Foştii directori ai CNLO Ion Vulpe şi Ionel Manţog au fost condamnaţi ieri la câte cinci ani de închisoare cu executare. Condamnarea este definitivă şi a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acuzaţia adusă celor doi este de abuz în serviciu în formă calificată, prin schimbarea încadrării juridice iniţiale. Mandatul a fost pus în executare.

Judecătorii de la Curtea Supremă au pronunţat ieri sentinţa în dosarul „Strămutaţi de lux”, în care au fost judecaţi Ion Vulpe şi Ionel Manţog. Cei doi au fost condamnaţi la cinci ani cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Totodată, instanţa a dispus confiscarea contravalorii caselor construite de aceştia prin strămutare, respectiv 378.526 RON de la Ionel Manţog şi 454.773 de la Ion Vulpe.

Ion Vulpe şi Ionel Manţog au fost trimişi în judecată în 2006, sub acuzaţia că au folosit informaţii care nu erau destinate publicităţii, în sensul că au ştiut ce case urma a fi strămutate de Compania Lignitului, astfel că le-au cumpărat pentru a negocia apoi strămutarea acestora, prin reconstrucţia în Cartierul Vărsături (Primăverii) din Târgu Jiu. După şase ani de judecată, instanţa supremă a decis să schimbe această încadrare juridică în abuz în serviciu în formă calificată, pronunţând sentinţa de cinci ani cu executare. Schimbarea de încadrare a fost făcută după ce într-un alt dosar, cel al lui Marian Urucu, Înalta Curte a stabilit că informaţiile despre zonele care urma a fi expropriate erau publice.

Dosarul numit de presă „Strămutaţi de lux” a avut iniţial în cercetare 22 de directori, lideri sindicali, şefi din administraţia publică locală. După repetate disjungeri, mulţi dintre cei 22 au primit neînceperea urmării penale sau scoatere de sub urmărirea penală, cum este cazul liderului sindical Marin Condescu sau a preşedintelui Consiliului Judeţean Ion Călinoiu.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: