Iovan: Ministrul Anton să vină în carieră, în termocentrală

Liderul sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, îi cere ministrului Anton Anton de la Energie să vină să vadă condiţiile în care muncesc minerii şi energeticienii în această perioadă de iarnă. Iovan a spus la Radio Infinit că presiunea din partea salariaţilor pentru obţinerea de majorări salariale este mai mare ca oricând, mai ales că guvernul a tot crescut salariile bugetarilor în ultimii ani.

Rep.: Ce este cu această scrisoare deschisă către noul ministru Anton Anton, în care îl avertizaţi că există riscul unor conflicte spontane la CEO?

Eugen Iovan: L-am lăsat, dacă nu a vrut să înţeleagă cum stau lucrurile... Noi i-am mai făcut o adresă. Să nu credeţi că am făcut-o că vrem noi, liderii de sindicat. Suntem împinşi de oameni de la spate, nemulţumirea e mare. Munca e grea, mai ales în perioada asta, e dezastru. Peste tot, la toate locurile de muncă sunt probleme cu zăpada, cu gerul, cu tot ce este.

Rep.: Ce nemulţumiri v-au transmis oamenii?

E.I.: Este vorba de chestiunile salariale. Toţi se uită ce se întâmplă în stânga şi în dreapta. Nu vedeţi că s-au dublat salariile la profesori, la medici, la asistenţi. Şi când te duci la spital şi oriunde te duci, îţi întorc spatele. Nici nu se uită la tine şi i-a umplut de bănet. Ce dracu’ face şi guvernul ăsta, nu am înţeles. De unde le tot dă bani, că noi producem şi la noi tot nu sunt bani. Nu se pune problema să nu reuşim să nu mai găsim ceva bani pentru creşterea salarială, în afară ce avem la momentul ăsta pus pe masă de către administraţia CEO.

Rep.: Care sunt solicitările dvs.?

E.I.: Solicitările noastre sunt majorarea fondului de salarii cu 35-40 de milioane de lei, nu 25 cât ni s-a oferit. Nu ni s-au dat nici tichete de vacanţă. Insistăm pe mărirea sumei la 35-40 de milioane.

Rep.: E atât de mare presiunea de la salariaţi? Văd că vorbiţi de conflicte spontane.

E.I.: Nu mare, foarte mare. Astea sunt mesajele de la oameni, noi nu ne ferim să le spunem. Ministrul să facă bine să vină şi el într-o termocentrală. Să vină la Turceni să vadă o termocentrală cu patru blocuri în funcţiune. Să vadă în ce condiţii lucrează oamenii.

Rep.: Sunteţi nemulţumit că de când e ministru nu a ajuns la CEO?

E.I.: Nici nu a avut când să treacă, dar ar putea să treacă, mai ales în condiţiile astea. Să zică: mă, dacă oamenii ăia au transmis adresa asta, ia să mă cobor şi eu la nivelul lor, să văd şi eu o carieră, să văd şi eu o termocentrală. Să vadă cum se lucrează. Condiţiile sunt foarte grele, iar banii nu sunt suficienţi. Oamenii nu pot să îşi achite utilităţile şi tot ce este.

Vizualizări: 920

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: