Îşi deschid afaceri în mediul rural

Şapte gorjeni şi-au manifestat intenţia de a-şi deschide o afacere în mediul rural şi au depus proiecte pentru a primi finanţare. Acest lucru a fost posibil în cadrul sesiunii de proiecte pentru Măsura 312 „Încurajarea înfiinţării de microîntreprinderi”, desfăşurate în perioada 14 iunie – 15 iulie 2010.

Cosmin Mazilu, director adjunct în cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), spune că gorjenii s-au obişnuit să depună proiectele pe ultima sută de metri: „A devenit un fapt obişnuit ca oamenii să vină şi să depună cererile de finanţare chiar în ultima zi. Noi îi înţelegem că fac acest lucru din motive personale sau pentru că întâmpină probleme în ceea ce priveşte consultanţa. Nu contează când vin, important e să fie interesaţi şi să profite de această şansă pentru a-şi deschide propria afacere”. Micro-întreprinzătorii din judeţul nostru care speră să primească finanţare provin din localităţile Cruşeţ, Arcani, Bustuchin, Buduhala sau Cătunele.  Proiectele vor fi evaluate de către experţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi selectate pentru finanţare în funcţie de punctajul obţinut, în limita sumei maxime alocate pentru această sesiune, cea de 95, 85 milioane euro. Beneficiarii pot primi finanţare nerambursabilă de până la 70% din valoarea totală eligibilă a investiţiei, dar care nu poate depăşi 200.000 de euro.

Finanţare pentru diverse activităţi

Mazilu mai precizează că se acordă fonduri pentru peste 200 de activităţi eligibile: „Toate activităţile vor fi dezvoltate doar în mediul rural. Printre altele, se pot obţine bani pentru achiziţionarea de utilaje pentru prestarea serviciilor auxiliare producţiei vegetale, înfiinţarea de service-uri auto, a centrelor  de întreţinere corporală, deschiderea de cabinete veterinare, ateliere meşteşugăreşti, tipografii, copy center, fabrică de încălţăminte, îmbuteliere apă etc”. În ceea ce priveşte beneficiarii eligibili, sunt vizate micro-întreprinderile şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja însă ca până la data semnării contractului de finanţare să fie autorizate cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprinderi. Printre obiectivele specifice ale Măsurii 312 se numără crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural, creşterea valorii adăugate în activităţile non-agricole, crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, prestate de către microîntreprinderi. De asemenea, se urmăreşte încurajarea  iniţiativelor de afaceri promovate în special de către tineri şi femei, încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale, cât şi reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură. La nivel naţional, în cadrul acestei sesiuni, au fost depuse 1.780 de cereri de finanţare cu o valoare totală eligibilă de aproximativ 300 de milioane euro. 

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: