Îşi dispută mii de hectare, dar se reclamă pentru furt de lemne

Lupul paznic la oi, cam aşa poate fi considerată o firmă din Gorj, ai cărei reprezentanţi au fost prinşi ieri în flagrant cărând lemne dintr-o pădure pentru care existau două ordonanţe preşedinţiale prin care era interzisă fie şi ruperea unei ramuri. Administratorul firmei a trebuit să le dea explicaţii oamenilor legii, dar nu prea multe pentru că asociatul său, pe post de lup, este chiar şeful ocolului silvic privat pus să păzească miile de hectare de fag.

Administratorul Dumitru Bălăcenoiu a fost reclamat la Poliţie că ar exploata ilegal arborii din zona Ocolului Silvic Privat Parângul Mic, care supraveghează pădurea ce aparţine Obştii de moşteni „Plaiurile Muşeteştilor”. Cea din urmă se judecă pentru circa 3.600 ha de pădure cu mai nou înfiinţata Obşte Arşeni Grueni, administrată de Ion Stăncioi, cel care a şi cerut sprijinul poliţiştilor în cazul lui Bălăcenoiu.

Cel din urmă a fost prins ieri chiar când se pregătea să dea drumul la două camioane încărcate cu zeci de metri cubi de fag pentru care actele tocmai urmau să fie emise, evident. Doi poliţişti, alături de reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Gorj şi ai celor două obşti menţionate mai sus au ajuns lângă tiruri şi grămezile de lemne scoase din pădure şi încă neîncărcate în camioane chiar când şoferii se pregăteau să bage cheia în contact şi să ducă lemnele mai departe.

Poliţiştii au fost fermi şi au oprit maşinile, pentru tirul despre care Bălăcenoiu spunea că întocmea actele s-a făcut un inventar al cantităţii ce urma să plece din munte. Oamenii legii au indisponibilizat cantitatea respectivă şi la fel au procedat şi cu grămezile aflate pe margine într-o rampă provizorie de încărcare. Lemnele din cealaltă maşină au fost confiscate, măsurarea întregii cantităţi, „cubarea” cum spun specialiştii în domeniu, făcându-se extrem de greoi. Administratorul firmei private aproape că nu s-a lăsat rugat pentru a da lemnele jos din camion şi a le rări pe cele din grămezile de pe margine pentru a putea fi măsurate mai bine. „Mie cine îmi dă motorina”, „eu nu dau ban muncit pe ban nemuncit”, „dacă mi se strică ifronul”, sunt doar câteva dintre scurtele replici pe care Bălăcenoiu le-a rostit în faţa oamenilor legii. În cele din urmă, cu chiu cu vai, acesta a pus ifronul în mişcare şi a colaborat cu poliţiştii care i-au pus în vedere amenzile pe care le riscă dacă nu se supune controlului ce-i picase pe cap.

Asociaţi cu spate greu

Bărbatul declara ieri că nu vor fi probleme şi că are toate actele în regulă. El avea toate motivele să spere că nu i se va întâmpla nimic după controlul de ieri, chiar dacă lemnele exploatate provin dintr-o zonă în care două instanţe de judecată au emis fiecare câte o ordonanţă preşedinţială prin care interzic tăierea arborilor. Zona este disputată de oştile de moşteni, dar şi de Direcţia Silvică, motiv pentru care ieri reprezentanţii acestora discutau dacă lemnele confiscate să fie depozitate într-un loc sigur, unde se pot însă degrada, sau să fie vândute şi banii să fie luaţi la finalul proceselor de cel pe care instanţa îl va considera îndreptăţit.

Dumitru Bălăcenoiu a vorbit mai mult la telefon decât cu poliţiştii care i-au luat o declaraţie la dosarul penal pe care îl au în lucru. Asociaţii acestuia sunt oameni bine cunoscuţi în zonă şi care sunt acuzaţi de către Ion Stăncioi de faptul că ar derula afaceri uriaşe cu lemnele care sunt tăiate haotic din inima muntelui. Firma pe care acesta o administrează îi are ca asociaţi pe Marcel Dumitrescu, şeful Ocolului Privat Parângul Mic, şi pe Constantin Panduru, şeful fondului forestier din cadrul aceluiaşi ocol silvic. Altfel spus, cei puşi să păzească pădurea o taie cu ajutorul firmei lor, o firmă care în 2009, în primul an de activitate, a avut o cifră de afaceri de 167.893 de lei.

Anchete peste anchete

Culmea este că deşi ordonanţele preşedinţiale nu permit exploatare pădurii,  pe 5 ianuarie Obştea Arşeni Grui a făcut o preselecţie a firmelor care să exploateze cota de masă lemnoasă a anului 2011. Firma şefilor de la Ocolul Silvic Privat Parângul Mic, respectiv, Dacoma Forest SRL, a fost selectată fără probleme, motiv pentru care administratorul obştii, Ion Stăncioi, i-a reclamat la Parchet pe reprezentanţii obştii implicaţi în afacerea de la începutul anului. Iniţial, procurorul de caz a rezolvat repede dosarul cu un NUP cât muntele Parâng, dar Stăncioi a contestat soluţia respectivă şi a obţinut câştig de cauză la prim-procurorul Ileana Enache, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Plângerea respectivă îl vizează în primul rând pe preşedintele obştii, Dumitru Bărbuţi, dar şi pe secretarul Constantin Tudorache, precum şi pe membrii din comisia de negociere, Gheorghe Bâjnea şi Ion Ionescu. Prim-procurorul îi dă dreptate lui Stăncioi şi în privinţa faptului că acesta i-a recuzat pe poliţiştii din Muşeşteşti, pe care i-a acuzat că nu au efectuat cercetări cu privire la toate faptele sesizate de el, dosarul fiind trimis acum pentru continuarea anchetei la Poliţia Bumbeşti Jiu.

Vizualizări: 284

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: