Își vând murăturile și zacusca să aibă bani de pâine

Îngheață de frig lângă tarabe ca să-și cumpere o pâine. Vorbim de câteva pensionare care vin zilnic în piață cu ce au prin casă, în speranța că vor câștiga un ban în plus. Bătrânele expun pe tarabe chiar și zacuscă, murături  și alte conserve făcute în casă pentru iarnă. De pe tarabe nu lipsesc și fructele și legume eco, dar și vin sau țuică făcute în gospodărie.

Bătrânele au muncit toată vara să facă pentru iarnă conserve, iar acum se văd nevoite să vândă o parte dintre ele în piață. Pensionarele și-au oprit câte conserve au crezut de cuviință că le trebuie să iasă din iarnă, iar restul borcanelor de zacuscă, murături, ardei, zarzavat sau hrean le-au scos la vânzare. Borcanul de 400 de grame se vinde cu 5 lei. „Am avut noroc astă vară că am avut de toate în grădină și am putut face conserve. Am făcut zacuscă de mai multe feluri, tocană, zarzavat pentru ciorbe, ardei, ardei iute, hrean, vinete. Am făcut aproape din toate, să zic așa, cam 100-150 de borcane. O să opresc și eu câteva pentru familie și restul le vând. Oamenii le cumpără pentru că sunt făcute tradițional,  sunt eco și sănătoase. Am adus și nuci decojite la piață, și poame, plante medicinale culese de mine. Nu am ce face. Am nevoie de bani”, a spus o femeie din Băleşti.

Vânzările merg prost

De pe tarabele din piață nu lipsesc nici vinul sau țuica făcută în gospodărie, dar nici laptele sau brânza. De exemplu, litrul de palincă se vinde cu 10 lei, iar cel de vin cu 5 lei. Cumpărătorii își fac însă cu greu apariția. „Vânzările merg foarte prost. Sunt și zile în care mai reușim să vindem ceva, dar de multe ori plătim taxa pentru masă degeaba. Am crezut că vine frigul și se vinde palinca, țuica și vinul, dar m-am înșelat. Nu mai au oamenii bani”.

Vând în piață ca să-și cumpere pâine

Bătrânele îndură frigul în așteptarea clienților, dar nu au de ales. Pensiile sunt mult prea mici și au nevoie de bani. „Eu am o pensie de 300 de lei. Nu îmi ajunge. Am muncit și eu toată vara și acum vând în piață. Banii de la stat de abia îmi ajung să plătesc dările și să îmi iau câteva medicamente. De mâncare nu mai îmi rămân. De exemplu, din banii pe care-i făcui azi cumpăr și eu pâine, niște zahăr și poate o sticlă de ulei, dacă îmi ajung”.

Târgujienii care nu și-au făcut conserve pentru iarnă preferă să le cumpere de la bătrânele din piață, decât din supermarket-uri.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: