ISJ Gorj a mințit. Transferurile elevilor de a IX-a încalcă regulamentul

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a aprobat în acest an transferul a 51 de elevi de clasa a IX-a, de la liceele unde au fost repartizați în baza notei de la Evaluarea Națională la licee mai bune. ISJ Gorj a refuzat să ne comunice pentru fiecare elev în parte media și liceul la care a fost mutat, dar sunt documente că elevi cu media foarte mică au ajuns la colegii de prestigiu din Târgu Jiu. “Regulamentul permite”, ne-a comunicat ISJ Gorj, dar a mințit. Oameni din sistem ne-au trimis regulamentul în care este un articol care arată că nu pot fi transferați elevii cu medii mici la licee unde ultima medie de admitere este mai mare. Ori asta s-a întâmplat în Gorj.

Elevii sunt repartizați în clasa a IX-a în baza notelor de la Evaluarea Națională. Inspectoratul Școlar Județean Gorj a confirmat cele 51 de transferuri ale elevilor de clasa a IX-a, dar la întrebarea noastră explicită, de la ce liceu a plecat fiecare elev, la ce liceu a ajuns și ce notă a avut la evaluare nu am primit răspuns. Regulamentul permite, ne-a răspuns ISJ Gorj. “Transferurile elevilor de clasa a IX-a s-au realizat conform metodologiei în vigoare. Motivele cererilor de transfer au fost foarte variate: copii aflați în plasament care au fost repartizați electronic foarte departe de casă, elevi care au medii foarte mari și au dorit să învețe într-o altă școală, copii cu probleme de inadaptabilitate certificată de DSP”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Gorj.

Ei bine, în regulamentul invocat de ISJ Gorj scrie clar că trebuie respectat criteriul mediei, ceea ce în Gorj nu s-a întâmplat. Sunt documente în acest sens pe care nu le putem face publice pentru că nu avem acceptul sursei.

ISJ Gorj a susținut într-un răspuns dat săptămâna trecută ziarului că a fost respectat criteriul mediei, ceea ce nu este adevărat. “În cazul tuturor transferurilor s-a respectat criteriul mediei, al numărului de locuri libere în conformitate cu legislația și prevederile noului ROFUIP, cât și criteriul situației excepționale”, a precizat ISJ Gorj.

Cazul celor 51 de transferuri a fost sesizat de președintele USR Gorj, Radu Miruță, care a cerut Ministerului Educației să se autosesizeze și să trimită Corpul de Control la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, pentru a verifica atât transferurile elevilor aprobate în ultimele luni, cât și modul de comunicare. Acesta a criticat faptul că inclusiv copilul inspectorului general Maria Cochină a beneficiat de un astfel de transfer.

Maria Cochină a fost numită la ISJ cu susținerea PNL, partid din care face parte. Pentru acest motiv, Miruță i-a cerut lui Vîlceanu să spună public cum se raportează la acest subiect. “Nu vreau să intru într-o polemică cu USR, sunt organismele statului român care pot verifica și care au abilitatea să facă verificări”, a răspuns Vîlceanu la Radio Infinit, menționând că “adversarul nostru politic este Partidul Social Democrat și ne concentrăm pe această bătălie”.

Rămâne de văzut pe ce este concentrat Ministerul Educației și dacă va face lumină cu privire la aceste transferuri care au nedreptățit copiii care chiar au învățat. (R.S.)

Vizualizări: 3,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: