Iulian Malea, părintele coregrafilor din Gorj

Maestrul coregraf Iulian Malea este numit după 40 de ani de activitate părintele coregrafilor din Gorj. Îi place să i se spună aşa, cu atât mai mult cu cât şi-a dăruit întreaga viaţă jocului popular gorjenesc şi nu numai. A reuşit ani la rând să aducă judeţului nostru doar medalii de aur de la diverse competiţii naţionale şi internaţionale la care a participat alături de zecile de ansambluri pe care le-a înfiinţat. Astăzi este coregraful Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiționale și încă mai oferă consultanţă de specialitate pe probleme de coregrafie.

Iulian Malea mărturiseşte că a ajuns să cunoască de-a lungul carierei peste 150 de jocuri populare, aproape 70 numai din Gorj. Pasionat de coregrafie de mic copil, Iulian Malea a debutat ca dansator la Ansamblul Sfatului Popular al Capitalei de unde a venit la Târgu Cărbunești ca metodist pe probleme de coregrafie. ”Mi-a plăcut să joc de copil, mi-a plăcut muzica și dansul. Mi-au trecut prin mâini peste 100 de ansambluri și formații de dansuri. Asta a fost meseria mea și mi-am făcut-o cu mult interes și pasiune”, a declarat Iulian Malea, maestru coregraf.

Peste cinci ansambluri înfiinţate

Absolvent al cursurilor de maestru coregraf încă din 1970, Iulian Malea a pus pe picioare cinci ansambluri printre care amintim Ansamblul ”Tudor Vladimirescu”, Ansamblul ”Fluieraşul”, Ansamblul ”Nedeia” din Novaci și Ansamblul ”Altiţa” din Târgu Jiu. ”Sunt doar câteva din ansamblurile pe care le-am înființat dar au fost mult mai multe cu care am lucrat direct. Asistență de specialitate am dat la toate formaţiile din județ de-a lungul anilor. Am urmărit întotdeauna ca paşii să fie autentici, ținuta să fie una impecabilă, mişcarea scenică perfectă”, a adăugat Iulian Malea.

Moştenire

Pasiunea pentru muzică și dans a moștenit-o de la bunicul și mama sa, care erau ”jucăușii satului”, după cum își amintește maestrul. De altfel, Iulian Malea a fost și un apropiat al unor nume mari din muzica populară gorjenească. ”Am colaborat cu Maria Lătărețu, Filoftea Lăcătușu. Pe Maria Apostol eu am crescut-o ca solistă. Am avut colaborări excelente cu toți artiștii”, a adăugat coregraful Iulian Malea. Mișcarea dar mai ales pasiunea pentru dans l-au menținut un puternic și sănătos. Mărturisește că și astăzi se mai lasă purtat de ritmuri. ”Sigur că joc și în prezent, în coregrafie este ca și în muzică, sunt semne care te orientează. Dacă îți place să joci și să înveți cât mai multe dansuri populare înseamnă că poți fi și un bun coregraf”, a declarat Iulian Malea.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: