Jaf în pădurile Gorjului: ”Este măcel. Pur și simplu rad tot“ - FOTO

Tăieri masive de copaci au loc în plină stare de urgență. Se întâmplă în comuna gorjeană Schela, acolo unde se exploatează de la începutul acestei primăveri material lemnos. Primarul din localitate a cerut explicații și le-a primit de la președintele obștii din zonă: se curăță pădurea de copacii doborâți de vijelii.

Exploatarea materialului lemnos merge bine în plină pandemie de coronavirus. Departe de ochii trecătorilor, în pădurile Gorjului se taie copacii în plină stare de urgență. Aici virusul nu a ajuns, așa că tăietorii de lemne își văd liniștiți de treabă, fără să fie deranjați. Lucrurile merg cu atât mai bine cu cât reprezentanții firmelor care exploatează au acte acoperitoare.

Un astfel de fenomen a fost sesizat în comuna Schela, acolo unde pădurea pe kilometri întregi a fost pusă la pământ. Nu oricine ajunge în acele zone, iar cei care au acces povestesc îngroziți despre jaful din pădurile Gorjului. ”Este măcel. Pur și simplu rad tot. Îți vine să plângi de milă. Oamenii își fac treaba liniștiți în mijlocul pădurii. Taie în disperare, dar de plantat nimic. Ca să nu se vadă, acoperă buturile cu crengi. Sunt zone întregi în mijlocul pădurii unde s-a tăiat în blană zeci de arbori. Cei care fac asta sunt puși pe treabă serioasă. Au utilaje de tăiat și încărcat, au rulote unde dorm și totul departe de ochii curioșilor. Suntem pierduți”, a povestit un gorjean din zona Schela.

Primarul din localitate a aflat și el că în zonă să exploatează material lemnos, a cerut explicații și le-a primit. ”Am luat și eu legătura cu președintele obștii din zonă, pentru că la Schela se scoate material lemnos din pădure. Mi-a spus că a fost o vijelie acum doi ani de zile și a rupt atunci copacii din două zone. Tot ce a fost pus atunci de vijelie la pământ este scos acum din pădure. Din ce am înțeles e numai lemn de foc, e perimat lemnul. Cred că este vorba de 1000 de metri cubi, dar președintele a zis că numai 300 de metri cubi. Sunt două zone afectate din ce am înțeles, pentru că e o zonă stâncoasă acolo, greu accesibilă”, a declarat primarul Aristide Șerbănescu.

Dacă vremea a fost generoasă cu cei care exploatează material lemnos, firmele profită din plin de situație. ”Din ce știu eu nu se taie nimic. Scot doar copaci care sunt la pământ doborâți de vijelii de acum 2 ani. Au aviz de la Garda de Mediu și au început în această primăvară activitatea aici. Președintele de la obște a spus că nu a găsit firmă care să scoată lemnul din pădure până, acum pentru că este zona greu accesibilă, și a trebuit să se facă drum pentru utilaje înainte. Ocolul a făcut o evaluare a masei lemnoase și lemnul va fi vândut pentru foc. Prioritate au membrii obștii”, a mai spus primarul Aristide Șerbănescu.

Galerie foto






Vizualizări: 10,336

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: