Jandarm condamnat pentru violență. Bărbat lovit și trântit la pământ, iar soția trasă de păr!

Un jandarm din Gorj a fost condamnat la amendă penală pentru săvârșirea a două infracțiuni de lovire sau alte violențe. Deși faptele au avut loc acum patru ani, subofițerul a fost condamnat abia miercuri, 10 august, în primă instanță, de Tribunalul Militar Timișoara. Militarul a fost implicat într-un scandal legat de o palmă de pământ, în urma conflictului fiind agresate două persoane.

Jandarmul planta împreună cu soacra sa mai mulți arbori pe terenul aflat în litigiu, când la fața locului au ajuns ceilalți doi coproprietari. Imediat a izbucnit un conflict verbal, fiecare reclamând dreptul de proprietate asupra terenului în cauză.

Iar de la injurii și vorbe de ocară s-a ajuns rapid la agresiune fizică. Victimele sunt cei doi soți veniți la fața locului pentru a cere socoteală despre activitățile desfășurate pe terenul lor.

Bărbatul spune că a fost lovit cu brutalitate, împins și trântit la pământ. Soția i-a sărit în sprijin, dar a fost și ea agresată de subofițer. Femeia a fost lovită și trasă de păr în momentul în care a sunat la 112.

În instanță, jandarmul a recunoscut conflictul, dar a menționat că l-a lovit pe bărbat pentru a se apăra. Loviturile aplicate i-au cauzat persoanei vătămate leziuni care au necesitat 10-12 zile de îngrijiri medicale, așa cum reiese din certificatul medico-legal.

În plus, probele au confirmat faptul că faptele au fost săvârșite de jandarm „nu în apărare, ci ca urmare a faptului că inculpatul era nemulțumit că persoanele vătămate i-au smuls pomii recent plantați pe terenul aflat în coproprietate”.

Prin urmare, jandarmul a fost condamnat la plata a două amenzi penale pentru infracțiunile de lovire.

„Contopește pedepsele stabilite în sarcina inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 4.400 lei amendă penală la care se adaugă o treime din cealaltă pedeapsă cu amenda, și anume 1.200 lei, stabilind în acest fel o pedeapsă rezultantă de 5600 lei amendă penală reprezentând echivalentul a 280 zile-amendă la o valoare de 20 lei/zi”, a decis instanța, care a dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.

În acest timp, jandarmul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 30 zile, la Primăria Târgu Jiu sau la DGASPC Gorj. El a fost obligat și la plata a 6.000 de lei, daune morale.

Iată cum a motivat instanța sentința. „Nu se poate reține în apărarea inculpatului nici măcar circumstanța provocării, câtă vreme incidentele dintre părți au pornit tocmai de la inculpat, care nu a așteptat rezultatul procesului care se afla în derulare (care în final a și fost pierdut de soacra inculpatului), s-a deplasat pe terenul în litigiu și aflat în coproprietate și s-a comportat ca și cum domnia sa ar fi proprietar exclusiv al terenului, plantând pomi fără acordul celorlalți coproprietari, contrar dispozițiilor art. 636 alin. 1, 639 și 641 alin. 2 C.civ.. În ceea ce privește lovirea telefonului inculpatului de către persoana vătămată (...), aceasta nu a fost o acțiune gravă și nu trebuia să-l tulbure pe inculpat într-un asemenea mod încât să-l determine pe acesta să o tragă de păr pe persoana vătămată. Inculpatul este militar, plt. adj. șef la Inspectoratul Județean de Jandarmi Gorj și una din atribuțiile sale este apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, acțiunile sale fiind incompatibile cu calitatea deținută”.

Sentința pronunțată pe 10 august poate fi atacată cu apel.

Vizualizări: 4,090

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: