Jiul luptă să redevină liber. Digul, măturat de ape!

Activiștii de mediu au constatat că ploile abundente din această vară au ajutat Jiul să revină în matca lui naturală, mai ales în zona hidrocentralelor aflate în lucru în zona Defileului, lucrările la acestea fiind sistate din iarnă în baza unei sentințe judecătorești.

Una dintre organizațiile de mediu interesate de acest caz, Agent Green, a comunicat că debitul mare al râului a făcut posibilă recuperarea albiei la barajul de la Dumitra, acolo unde Jiul urma să fie captat pentru a curge printr-o țeavă trasă prin munte. „În timp ce încercările insistente de a eluda hotărârea judecătorească definitivă eșuează, Jiul își face singur dreptate și își reia albia naturală la Dumitra, unde, în urma lucrărilor ilegale, fusese deviat pe un canal lateral, pentru a se construi ”captarea secundară Jiu”. Această captare era menită să devieze în tunelul de aducțiune chiar și debitul infim acumulat pe prima treime a defileului, aval de captarea de la Livezeni, să asigure ”stoarcerea” completă a rețelei hidrografice a parcului național. În iunie Jiul, cu un debit de peste 100 de metri cubi/secundă, a măturat digul provizoriu și și-a recuperat albia proprie. În 10 iulie Jiul a atins 127,8 metri cubi/secundă, deci curățarea albie la Dumitra continuă. Și în urmă cu doi ani, la Livezeni, Jiul a ripostat, inundând șantierul barajului de captare de acolo. Am putea spune că un râu care luptă pentru a fi liber merită să curgă liber”, arată ecologiștii.

Aceștia au reușit să strângă și peste 31.000 de semnături în cadrul unei petiții on-line din partea celor care sunt de acord ca Jiul să rămână în albia sa naturală. Activiștii de mediu consideră că Hidroelectrica ar trebui obligată să refacă mediul așa cum era în Defileul Jiului înainte de a se apuca de lucrările pe care a trebuit să le abandoneze la începutul anului. Investițiile respective au costat circa 150 de milioane de euro, iar lucrările la noile hidrocentrale erau aproape de finalizare. O instanță a anulat însă acordul de mediu și tot proiectul a picat, acum ecologiștii așteptând să vadă cum și cine va readuce Jiul la situația anterioară. „România ar trebui să aplice ”Directiva 2004/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului”. Lucrările ilegale care au alterat hidromorfologic albia Jiului (și nu oriunde, ci în inima parcului național) reprezintă daune de mediu și Hidroelectrica ar fi trebuit să renatureze albia, pe cheltuiala proprie. Deocamdată autoritățile de mediu tac, doar cetățenii cer ca legea să fie respectată, ca Defileul Jiului să fie salvat. Petiția online adună în continuare semnături”, mai menționează cei de la Agent Green.

Vizualizări: 2,126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: