Joaca de-a arestarea lui Cristea continuă şi azi

Nimic nu părea ieri să mai reprezinte un motiv serios pentru care Dumitru Cristea să mai ajungă şi azi prin boxele de la Tribunal, cei care se ocupă de ancheta sa având însă „grijă” de nervii acestuia, astfel încât fostul director general al Complexului Energetic Turceni să nu lipsească nici în cursul acestei zile din faţa vreunei instanţe.

Noi chichiţe procedurale menţin cazul Cristea în atenţia opiniei publice, mai ales că, până la urmă, este vorba de libertatea unui om care, indiferent de faptele pe care le-a făcut sau de care este acuzat, devine o victimă a sistemului judiciar românesc, un sistem care pentru unii este mumă, iar pentru alţii ciumă.

Aşadar, Dumitru Cristea va fi adus şi în cursul acestei zile la Tribunalul Gorj, după ce, până acum, cei care îl anchetează au ajuns să îl prezinte şi de trei ori pe zi la instanţă pentru a-l menţine în spatele gratiilor. Fostul director general al complexului energetic Turceni va fi prezentat la ora 15.00 în faţa unui nou complet de judecători, după ce avocaţii săi au contestat decizia de prelungire cu 20 de zile a mandatului de arestare preventivă. Acesta a fost prezentat şi ieri la Tribunal, începând cu ora 15.00, deşi procesul a început la ora 16.00. Ziua de azi are mari şanse să semene cu cea de ieri, cu toate că cel puţin avocaţii lui Cristea doresc să îşi vadă clientul anchetat în stare de libertate.

O instanţă de la Judecătoria Târgu Jiu a decis marţi seara, în jurul orelor 20.00, ca Dumitru Cristea să rămână în arest preventiv până în Ajunul Crăciunului, apărătorii săi făcând recurs. Procurorii DNA au cerut ca solicitarea respectivă să fie judecată de abia azi pentru că ei au fost informaţi târziu, adică de abia ieri la ora 11.30, în timp ce avocaţii au formulat recursul marţi seara la ora 22.30. În plus, Cristea a formulat ieri propriul recurs, iar asta i-a determinat pe anchetatori să ceară judecarea solicitării respective de abia azi după ora 11.30, când expiră cele 24 de ore pe care fostul director şi avocaţii săi le au ca termen pentru formularea recursului. Procurorii anticorupţie au vrut să evite astfel repetarea unei alte zile din ultima săptămână, zi în care Cristea a renunţat temporar la un apărător de-al său şi la recursul acestuia, înaintând în termenul legal propriul recurs doar pentru că de la Bucureşti nu îi ajunsese cel mai bun avocat pe care consideră că îl are.

Completul de judecători format din magistraţii Ion Duguleanu, Ion Marin şi Şerban Şarapatin, ultimul fiind în fruntea completului care săptămâna trecută a redus mandatul iniţial de la 29 de zile la 7, s-a retras ieri după amiază timp de câteva minute pentru a decide în privinţa cererii de amânare formulată de DNA. Procurorul anticorupţie care reprezintă biroul teritorial Tg Jiu al DNA la proces a ieşit şi el din sală şi a revenit în scurt timp, afişând o siguranţă de sine pe care apărătorii lui Cristea nu o găseau justificată, aceştia fiind convinşi că solicitarea respectivă va fi respinsă fără probleme şi recursul lor se va judeca până spre seară, lucru care însă nu s-a întâmplat.

Instanţa a admis cererea DNA, spre nemulţumirea apărătorilor lui Dumitru Cristea. Unul dintre avocaţii acestuia a menţionat că toate aceste tergiversări vor ajunge pe masa Curţii Europene a Drepturilor Omului, apărătorul precizând că plimbarea clientului său de la o instanţă la alta se face fără ca fostul director general să fie liber.

Cristea a fost marţi adus de trei ori la diferite instanţe pentru diferite proceduri judiciare la care au apelat procurorii anticorupţie sau avocaţii săi, întrucât mandatul de arestare preventivă al fostului director general expira în câteva ore. Biroul teritorial Târgu Jiu al DNA îl acuză pe Cristea de prejudicierea CE Turceni cu 800.000 de lei, prin achiziţionarea unui utilaj care, de fapt, era defect. Fostul director general a menţionat însă că firma care a livrat utilajul a fost obligată prin instanţă să dea banii înapoi şi să îşi recupereze buldotancul. În plus, pe o parte din averea lui Cristea a fost pus sechestru de către procurorii anticorupţie, fostul director general considerând că nu există motive reale pentru care el să mai fie ţinut după gratii.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: