Jocurile olimpice din 2020 ar putea fi amânate un an sau doi

Sunt tot mai multe premise ca Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, programate în perioada 24 iulie – 9 august, să fie amânate din cauza pandemiei de coronavirus. În acest moment sunt luate în  calcul trei scenarii pentru amânarea Jocurile Olimpice, cu toate implicațiile care derivă din această decizie.

Presiunea pe Comitetul Internațional Olimpic este tot mai mare, Canada a dat startul boicotului, astfel că în următoarele zile, dacă nu chiar zeci de ore am putea asista la o decizie în acest sens. Publicația franceză L’Équipe vehiculează trei scenarii studiate pentru reprogramarea întrecerilor.

Primul scenariu: Jocurile Olimpice se vor desfășura în toamnă

Ar fi cea mai simplă și mai puțin costisitoare opțiune. Prin amânarea Jocurilor Olimpice cu câteva săptămâni, CIO ar putea limita daunele din punct de vedere economic, după cum susține publicația franceză.

Un dezavantaj pentru o reprogramare în această toamnă ar fi vremea. Cele mai mari riscuri sunt legate de taifun. Cel mai bun exemplu este Cupa Mondială de Rugby din toamna trecută, desfășurată în perioada septembrie – noiembrie. În octombrie, câteva jocuri au fost anulate după ce un taifun a lovit Japonia timp de trei zile!

Al doilea scenariu: Jocurile Olimpice se vor desfășura în 2021

Dacă Jocurile sunt amânate cu un an, „puzzle-ul devine mai complicat pentru CIO”, după cum susține L’Équipe. În 2021 sunt programate și Campionatele Mondiale în disciplinele considerate „regine” în cadrul Jocurilor Olimpice, la atletism și natație. Pe lângă această problemă este una și mai semnificativă, problema calificărilor. 53% dintre sportivi sunt deja calificați la Jocurile Olimpice, dar multe se pot schimba până în vara anului 2021, începând de la formă sportivă, etc.

Al treilea scenariu: Jocurile Olimpice se vor desfășura în 2022

CIO ar putea să decidă ca Jocurile de iarnă și cele Jocurile de vară să coincidă din nou, așa cum s-a întâmplat pentru ultima dată în 1992, cu Jocurile din Albertville, urmate apoi cu cele din Barcelona. Această soluție este văzută și cea mai radicală și i-ar afecta în primul rând pe sportivii aflați pe final de carieră. Mai mult, un decalaj de 2 ani ar trebui să conducă și la noi etape de calificare pentru toți sportivii.

Efectul colateral, Paris ar avea doar 2 ani pentru a aduce Jocurile din 2024 în lumina reflectoarelor, după cum a susținut L’Équipe.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: