Secretele vinetelor coapte corect

Pentru a pregăti o salată de vinete cât mai bună este important să ştiţi cum alegeţi şi cum pregătiţi vinetele pentru salată. Există o serie de secrete ale gospodinelor, metode simple, care vă vor ajuta să aflaţi cum se coc corect aceste legume.

Salata de vinete coapte, servită rece, de la frigider, este un deliciu în zilele fierbinți de vară. Este gustoasă și hrănitoare, cu un gust ușor picant de ceapă sau de usturoi. Din vinete poți găti numeroase preparate delicioase, dar este important să știi cum să le alegi și cum să le coci cât mai repede și ușor.

1.   Cum alegi cele mai bune vinete

Vinetele se aleg să fie pufoase, moi, elastice, dacă sunt tari ca piatra ori sunt crude, ori sunt bătrâne şi pline de seminţe. Uită-te în primul rând la mărime și formă și apoi la coajă. Vinetele foarte groase și grele sunt pline de semințe. Ca să faci vinete coapte, alege legumele mai subțiri, mai lunguiețe, cu coaja lucioasă și proaspătă. Trebuie să aibă o culoare închisă, aproape neagră.

2.   Rupe frunzele de lângă codiţă

Vinetele se spală, se şterg şi apoi se rup frunzele crescute lângă codiţă, să se coacă bine şi la coadă. Se pot înţepa ici-colo, ca să nu pocnească.

3.   Cumpără doar vinete cu codiță verde

Codița verde și proaspăt ruptă este și ea un semn că vinetele sunt fragede. Dacă au codița neagră și arsă sau răsucită, înseamnă că au fost rupte de multe zile și că este posibil să fie bătrâne și iuți. Codița neagră îți mai arată că vinetele nu au fost suficient de bine udate și vor fi amare.

4.   Cum să faci mai simplu vinete coapte

Cele mai bune vinete se coc pe un grătar, la jar din cărbuni. Dar nu întotdeauna avem la îndemână un astfel de grătar. Vinetele pot fi coapte și pe aragaz, la flacără potrivită, pe toate părțile, astfel încât să nu rămână pulpa crudă la interior. Vinetele coapte se pun într-un vas de sticlă sau din ceramică și se acoperă cu un capac. Legumele condensează și va fi mai ușor să cureți coaja arsă.

5.   Vinetele se pot coace și în cuptor

Dacă nu vrei să umpli bucătăria de fum și de miros de vinete arse, le poți coace la cuptor, într-o tavă din tablă, pe hârtie de copt.

Potrivește focul mai iute și întoarce vinetele de câteva ori pe toate părțile. Când sunt gata, scoate-le pe un blat de lemn, taie-le pe jumătate și alege pulpa coaptă cu o lingură. Amestecă apoi cu maioneză, puțin lapte praf, sare și ceapă și vei obține cea mai gustoasă salată de vinete coapte.

Vizualizări: 5,679

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: