Judecata în procesul „Transalpina” începe în toamnă

Jumătate dintre inculpații pe care Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată în dosarul ce vizează modul în care Transalpina a fost asfaltată mai mult pe hârtie decât în realitate sunt convinși că ancheta nu a fost făcută așa cum trebuie și cer instanței de judecată ca procesul să nu înceapă în baza rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție.

Printre cei care au o astfel de opinie se află și Ion Dina, fostul șef al Secției Drumurilor Naționale Gorj, trimis în judecată alături de Nelu Iordache, Lucian Toma Panduru, Marin Tudor și Nicolae Dorel Mircea, dar și de alții, cei menționați aici contestând o decizie a judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul București, care a găsit legale actele de urmărire penală efectuate de procurori și contestate de inculpați. Inițial, cei 10 inculpați, dintre care 9 sunt persoane fizice, angajați în mare parte de la Secția Drumuri și Poduri Craiova, dar și o persoană juridică, Romstrade SRL, firma lui Nelu Iordache, au cerut inclusiv sesizarea Curții Constituționale cu privire la legalitatea anchetei care i-a vizat, însă instanța nu a fost de acord cu acest lucru.

„Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.43/P/2010 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie privind legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.43/P/2010 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie privind pe inculpații…”, se arată în decizia instanței, după care urmează lista cu inculpații și faptele de care sunt acuzați aceștia. Primul nume menționat acolo este cel al lui Ion Dina, pentru care anchetatorii au reținut nu mai puțin de 5 acte materiale, acesta fiind trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual și uz de fals.

Se judecă și pentru slujba pierdută

Imediat după ce procurorii DNA au finalizat ancheta și i-au trimis în judecată pe inculpați, șefii Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România i-au dat afară pe aceștia, Dina fiind printre ei, fostul șef al Drumurilor Naționale din Gorj contestând măsura respectivă, procesul fiind pe rolul instanțelor de judecată tot pentru toamna viitoare. Până va afla dacă va câștiga procesul cu CNADNR, Dina așteaptă acum să vadă dacă la Curtea de Apel București îi este admisă contestația prin care speră ca rechizitoriul DNA să se întoarcă la procuror, șansele fiind însă minime. Procurorii anticorupție susțin că prejudiciul în acest dosar a fost de 23 de milioane de lei și a fost recuperat la timp doar pentru că ei au intervenit la momentul oportun, dosarul vizând lucrări pe care Romstrade și Nelu Iordache le-au făcut pe Transalpina doar pe hârtie, dar pentru care au cerut banii ca și cum ele ar fi fost realizate.

Faptele

”Din probele administrate în cauză a rezultat că în perioada august 2009 – iunie 2010, Dina Ion şi Tudor Marin, diriginţi de şantier, Panduru Luchian Toma, responsabil cu derularea contractului, Radu Mihai Adrian, şef departament, Radu Ştefan, şef birou, Şerban Constantin şi Brânaru Ştefan, directori, toţi angajaţi ai D.R.D.P. Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale care figurau că au fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.(…) Pentru aprobarea la plată a lucrărilor neefectuate şi a materialelor de construcţie inexistente, în cursul derulării contractului menţionat, Iordache Nelu, în calitate de administrator la S.C. ROMSTRADE S.R.L., l-a determinat pe Mircea Nicolae Dorel, director la Departamentul Analize – Decontări al societății să întocmească în fals următoarele acte: - două situaţii de lucrări prin care s-a atestat în mod nereal că S.C. ROMSTRADE S.R.L. ar fi executat lucrări la trei poduri ( la kilometrul 13, respectiv 121, respectiv 122), valoarea totală confirmată şi neexecutată fiind de 1.750.962 lei; - o situaţie de lucrări în care a inclus aprovizionarea cu materiale de construcţii în valoare de 17.034.324,75 lei, documente pe care le-a depus la sediul D.R.D.P. Craiova în vederea decontării mai multor facturi cu lucrări neexecutate şi materiale achiziţionate; - mai multe situaţii de lucrări prin care s-a atestat, în mod nereal, că S.C. ROMSTRADE S.R.L. ar fi executat lucrări constând în „doborârea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm” şi „scoaterea rădăcinilor şi a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm”, valoarea totală a plăţilor nelegale efectuate de D.R.D.P. Craiova fiind de 4.063.978,44 lei. Totodată, a întocmit facturile fiscale pentru situaţiile de lucrări sus menţionate, pe care le-a depus la sediul D.R.D.P. Craiova în vederea decontării în beneficiul S.C. ROMSTRADE S.R.L”, a menționat DNA la momentul finalizării cercetărilor.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: