Judecată pentru ţepe de 172.000 de euro date unei bănci

A luat credite peste credite, prin intermediul unor foşti angajaţi ai săi, iar acum, pentru că nu a mai plătit ratele, trebuie să răspundă în faţa legii pentru faptele sale. Patroana unor farmacii din oraş, Teodora Surdoiu, condamnată deja pentru un alt credit luat cu acte false, a fost trimisă acum în judecată şi acuzată că a prejudiciat filiala judeţeană a BCR cu o sumă destul de mare, pe parcursul cercetărilor femeia povestind cum a reuşit să înşele vigilenţa funcţionarilor bancari, cei care, de regulă, pentru un banal credit cer acte peste acte solicitanţilor de împrumuturi.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Teodora Surdoiu a fost trimisă în judecată şi acuzată de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la înşelăciune, numărul actelor materiale calculate de anchetatori trecând de 40. Patroana unui lanţ de farmacii a reuşit în perioada 2006-2008 să ia mai multe credite bancare folosindu-se de acte false, dar şi de angajaţi de-ai săi, pe care, de regulă îi plătea lunar cu maxim 1000 de lei, în cazul farmacistelor. Erau însă şi angajaţi care aveau 600 de lei salariu şi care, atunci când venea vorba să facă un credit pentru şefa lor, se trezeau că aveau în acte o majorare substanţială la leafă, fix de 2900 de lei.

Oamenii nici nu ştiau, de fapt, că peste noapte Surdoiu le-a mărit salariul pentru că patroana lor era cea care semna în fals documentele şi le înregistra la ITM Gorj, după care le depunea la BCR pentru a arăta că salariaţii sunt bine plătiţi şi merită credite de la această bancă. În faţa unor asemenea acte, persoanele responsabile cu acordarea împrumuturilor nu prea aveau ce să facă şi aprobau creditele, imediat după aceea Surdoiu readucând nivelul salariilor la valoarea reală de 600 sau 1000 de lei, falsificând, evident, semnăturile. Ea a procedat la fel nu doar cu angajaţii proprii, ci şi cu salariaţii altor farmacii din oraş, pe care i-a convins să contracteze credite personale şi să îi dea ei banii pentru a-i folosi în interes personal sau pentru plata altor credite anterioare. O parte din bani au fost investiţi la Săcelu, într-o pensiune, în cele din urmă ajungându-se la un prejudiciu de peste 172.000 de euro, după cum au stabilit anchetatorii.

Recunoaşte falsurile

Pe parcursul cercetărilor, Teodora Surdoiu a recunoscut în faţa procurorilor că a falsificat acte, că a majorat artificial salariile angajaţilor pentru a-i păcăli pe cei de la bancă şi pentru a lua împrumuturile de care devenise dependentă. De altfel, nici nu era prea greu pentru cineva implicat în anchetă să nu îşi dea seama de falsurile respective atâta timp cât toate salariile din contractele de creditare erau prezentate la acelaşi nivel, deşi, în realitate, angajaţii lui Surdoiu o duceau mult mai prost şi erau plătiţi chiar şi sub minimul pe economie.

„Pe majoritatea adeverinţelor de salariu inculpata Surdoiu Teodora a consemnat acelaşi salariu în valoare de 2.024 lei (2.900 lei brut), indiferent de funcţia deţinută de angajat (asistent farmacie, inginer, dulgher, muncitor necalificat, conducător auto), aspect puţin probabil a fi real, în condiţiile în care o persoană fără studii ori cu studii medii nu poate fi remunerată la fel ca o persoană cu studii superioare, iar între persoane cu aceeaşi calificare existau discrepanţe mari ale nivelului de salarizare (550 lei sau 730 lei faţă de 2.900 lei). Tot relevant în dovedirea activităţii infracţionale a inculpatei Surdoiu Teodora este şi faptul că aceasta a întocmit şi eliberat adeverinţele de salariu în numele SC R… SRL, SC F…. SRL şi SC C…. SRL, pentru împrumutaţi sau coplătitori, fără a respecta ordinea cronologică, aceste acte având numere de înregistrare mai mici decât cele eliberate la date anterioare”, se arată în rechizitoriul trimis instanţei de judecată.

Recidivă

Cu câţiva ani în urmă, Teodora Surdoiu a mai fost trimisă în judecată de procurori, inculpată fiind atunci şi o fostă angajată a BCR Gorj, implicată în acordarea ilegală de credite, ambele primind pedepse cu suspendare. Surdoiu a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni. Ea şi cu cealaltă inculpată din dosar au fost obligate de instanţă să despăgubească banca, suma stabilită de instanţă pentru creditul acordat cu acte false fiind de 47.476,23 euro, plus dobânzile aferente până la stingerea litigiului.

Vizualizări: 307

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: