Jumătate din primăriile gorjene, cu datorii la profesori

Sute de cadre didactice din învăţământul gorjean au de recuperat sume mari de bani de la primării, fie că este vorba despre nedecontarea navetei, fie că este vorba despre hotărâri judecătoreşti nepuse în aplicare. Foarte mulţi primari spun nu au bani pentru a-şi achita datoriile către profesori. Liderii dascălilor gorjeni au făcut apel la autorităţile judeţului pentru a-i sensibiliza pe aleşii locali. Vasile Mija spune că profesorii mai au la dispoziţie o ultimă cale de atac şi anume de a cere executarea silită a primăriilor.

Zeci de primării din Gorj au datorii mari către profesori. Sute de cadre didactice sunt la mâna primarilor care nu au soluţii atunci când vine vorba de bani. Potrivit statisticii prezentate de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, dascălii din peste 20 de unităţi şcolare sunt nevoiţi să-şi diminueze salariile din cauză că primarii nu le decontează transportul. În această situaţie se află cadrele didactice de la: Colegiul Tehnic Motru; Şcoala Gimnazială Negreni (comuna Licurici), Şcoala Gimnazială Cătunele; Grupul Şcolar Industrial Tismana; Şcoala Gimnaziala Scrada- Lihuleşi (comuna Berleşti); Liceul Teologic Târgu Jiu; Şcoala Gimnazială Scoarţa; Grupul Şcolar Industrial Roşia de Amaradia; Şcoala Gimnazială Andreeşti-Vladimir; Şcoala Gimnazială Plopşoru; Palatul Copiilor Târgu Jiu; Şcoala Gimnazială Drăgoteşti; Şcoala Gimnazială Padeş; Şcoala Gimnazială Băleşti-Ceauru; Şcoala Gimnazială Urdari; Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rovinari; Colegiul Gheorghe Tătărăscu Rovinari; Şcoala Gimnazială Văgiuleşti; Şcoala Gimnazială Căpreni; Şcoala Gimnazială Bolboşi şi Şcoala Gimnazială Glogova.

Nu numai profesorii care fac naveta aşteaptă bani de la primării, dar şi cei care şi-au câştigat în instanţă drepturi băneşti prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Este cazul cadrelor didactice de la: Şcoala Gimnazială Negreni (comuna Licurici); Grupul Şcolar Industrial Tismana; Şcoala Gimnazială Borăscu; Şcoala Gimnazială Scoarţa; Şcoala Gimnazială Urdari; Grădiniţa Nr. 1 Motru şi Şcoala Gimnazială Glogova.

Datorii restante din anii trecuţi

Deşi au datorii restante din mai mulţi ani, primarii spun că nu este nici o şansă de a-şi achita obligaţiile faţă de profesori din bugetul local. „Ne-ar trebui 250.000 de lei pentru a achita datoriile către profesori. Avem de dat bani pentru navetă şi pe hotărâri judecătoreşti. Sigur, datoriile vor creşte pentru că avem procese pe rol cu profesorii. Sunt dascăli care s-au pensionat, dar solicită anumite drepturi băneşti. Va trebui să eşalonăm datoriile pentru că altfel nu avem nici o şansă de a le plăti”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Şi la Bolboşi decontarea navetei cadrelor didactice este o problemă aproape imposibil de rezolvat. „Avem şapte cadre didactice care fac naveta din Slivileşti, Turceni şi Târgu Jiu. Datoriile către profesori se ridică cam la 16.000 de lei. Din bugetul local n-avem nici o şansă de a deconta naveta. Asta ar însemna să intrăm în insolvenţă. În trimestrul I abia am avut bani să plătim curentul electric. Transportul cadrelor didactice rămâne într-adevăr o problemă pe care nu o putem rezolva”, a declarat Gheorghe Bilea, primarul de la Bolboşi.

Nici dascălii de la Urdari nu au nici o şansă de a-şi primi banii pe transport. „Ne-ar trebui 20.000 de lei pentru a ne achita datoriile către profesori. Avem 7 cadre didactice care fac naveta de la Târgu Jiu, Târgu Cărbuneşti, Bâlteni şi Fărcăşeşti. Nu s-a mai decontat naveta din mandatul trecut şi nici nu se poate pune această problemă pentru că nu sunt bani la buget”, a precizat Mihai Calotă, primarul de la Urdari.

Şi profesorii de la Palatul Copiilor Târgu Jiu fac naveta pe banii lor. „Nu s-a mai decontat naveta profesorilor de foarte mulţi ani. Avem profesori care vin de la Scoarţa, de la Bumbeşti Jiu, Băleşti şi Rovinari. Probabil, cei de la Consiliul Local au uitat de noi. În mod normal, noi aparţinem de Ministerul Învăţământului. În cazul şcolilor, decontarea trebuie făcută de primării, dar situaţia noastră este incertă”, a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor Târgu Jiu.

APEL

Liderii dascălilor au făcut apel la autorităţile judeţului pentru a sensibiliza primarii. „Sunt trei categorii de primari: unii care au posibilitate şi plătesc, unii care au posibilitate şi nu vor să plătească, iar cea de-a treia categorie care aproape sunt insolvabili, nu-şi plătesc nici măcar lumina, telefoanele şi nu au de unde. Noi am făcut un apel la Instituţia Prefecturii şi la Consiliul Judeţean ca atunci când se întâlnesc cu primarii să-i sensibilizeze”, a declarat Vasile Mija.

INSOLVENŢĂ

Vasile Mija spune că profesorii au posibilitatea de a cere primăriilor banii prin instanţa de judecată. „Din păcate unii primari ignoră şi hotărârile judecătoreşti, avem situaţii destule în judeţ. Ar mai fi o cale de atac şi anume executarea silită a primăriilor. Nu prea o fac oamenii pentru că executorul ia un procent din sumă, iar salariile sunt destul de mici, o mare parte din bani dând-o pe navetă. Primarii sunt rău-voitori nu prea ţin cont de legi. Deşi sunt hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, nu le iau în seamă. Nu ştim ce aşteaptă, probabil aşteaptă tot execuţie”, a mai precizat Mija.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: