L-aş pune pe Bucurescu director de spital

Sorin Bucurescu este primar la Slivileşti, judeţul Gorj. Sâmbătă noaptea a fost nevoit să îşi ducă fiica, o tânără de 20 de ani, la urgenţe, la Târgu Jiu. Trei ore nu i s-a făcut nimic pacientei care avea dureri puternice de cap. În loc să-şi facă treaba, cei de la spital au chemat poliţia, pentru că tatăl pacientei era gălăgios. Abia când a ajuns presa, s-a găsit o ambulanţă care să o ducă la un spital serios.

Îmi pare rău că medicii şi asistenţii medicali din Gorj se supără când scrie cineva ceva rău. Nu zic că nu se fac eforturi, nu zic că nu sunt salvate vieţi şi la Târgu Jiu. Dar, diferenţa dintre spitalul din Târgu Jiu şi cel din Târgu Mureş, de exemplu, este enormă. Şi nu mă refer doar la dotări şi la ce intervenţii pot face medicii pentru pacienţi. Mă refer la modul în care sunt trataţi pacienţii, la modul în care li se vorbeşte.

Medicii şi asistenţii din Târgu Jiu s-au simţit jigniţi atunci când actualul director Gigel Capotă le-a atras atenţia în scris că trebuie să se poarte frumos cu pacienţii. Chiar au protestat prin organismele lor profesionale, deşi la spitalul din Târgu Jiu un cadru medical i-a spus unei paciente: „De ce ragi ca o vacă?” Şi nu e un fapt izolat.

Spitalul din Târgu Jiu nu a pus niciodată interesul pacientului pe primul loc. De altfel, medicii cer imperativ ca viitorul director, postul fiind scos la concurs, să fie medic, pentru că numai un medic i-ar înţelege. Eu mi-aş dori mai mult să fie un pacient sau un aparţinător, ca Sorin Bucurescu. Mi-aş dori să fie cineva care să le reamintească medicilor şi asistenţilor cum trebuie să se comporte cu oamenii bolnavi. Actualul director interimar Gigel Capotă încearcă oarecum, dar nu cred că are forţa să-i răzbească.

O gardă de noapte a unui medic este plătită cu salariul unui român mediu. Cu toate acestea, încă sunt medici care îţi reproşează că îi strici somnul, pentru că te duci noaptea la spital cu o durere de cap. Din păcate, au plecat mii de cadre medicale din România, aşa că nu putem comenta prea mult când suntem trataţi aşa cum suntem la spitalul din Târgu Jiu. Comportamentul unor cadre medicale este tolerat şi pentru că nu vine nimeni în locul lor. Medicii ştiu asta şi profită, nu doar la nivel de limbaj, ci şi prin trimiterea pacienţilor la cabinetele lor private.

Relaţia medic-pacient nu poate fi îmbunătăţită prin măsuri administrative, cum încearcă Gigel Capotă. Poate ar fi mai eficient să organizeze cursuri, să îi trimită pe cei tineri în schimb de experienţă etc. Rezolvarea problemei nu poate însă începe decât prin recunoaşterea ei, ceea ce medicii şi asistenţii medicali din Gorj nu vor să facă.

Vizualizări: 2,943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: