Iohannis, marele câştigător al scandalului din PSD

Mai toate organizaţiile PSD din ţară au dat sâmbătă comunicate de presă în care spun acelaşi lucru, schimbând pe ici, pe colo din cuvinte. În esenţă, mesajul este că s-au săturat de scandal, că vor convocarea unui comitet executiv luni, pentru că nu mai pot aştepta. Mai vor pesediştii o echipă unită, care să ducă la îndeplinire programul de guvernare.

La prima vedere, pare să fie mişcarea lui Dragnea, care vrea să tranşeze mult mai repede conflictul cu Mihai Tudose. Organizaţiile au evitat în comunicatele de presă să se plaseze de o parte sau de alta. Interesant este că, la comitetul executiv de acum o săptămână, aproape toţi liderii i-au cerut lui Tudose să se potolească. Rezultatul a fost că Tudose a mai turnat o găleată de benzină pe foc şi i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să demisioneze. Şi a anunţat că va face o serie de schimbări în ministere şi agenţii. Cu alte cuvinte, va trimite acasă oamenii lui Dragnea.

Pesediştilor le este drag de Dragnea, dar mai dragă le este guvernarea. Dacă există riscul ca viitorul premier să nu fie de la PSD, aceştia ar putea alege să intre în jocul lui Tudose. Care Tudose a avut grijă să blocheze pe ici, pe colo, nişte contracte de finanţare, pe care le va semna dacă baronii locali trec de partea lui.

PSD foloseşte în mod clar guvernarea pentru a tranşa o luptă politică din interiorul partidului. Pesediştii se plâng că ei nu au fost consultaţi atunci când Dragnea i-a propus ca premieri mai întâi pe Grindeanu, apoi pe Tudose. Cumva, Dragnea a făcut numirile la indicaţia lui Iohannis, căruia îi convine de minune scandalul din PSD.

Hăituit din toate părţile, Dragnea va fi un candidat slab în 2019 la prezidenţiale, iar alt candidat partidul nu pare să îşi pregătească. Doar primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a conturat ca variantă, în rest nimic.

Întrebarea este cu cine joacă Tudose? PSD ar avea de câştigat, fără îndoială, din plecarea lui Dragnea, dar cu toate acestea baronilor nu le place jocul premierului. Ceea ce înseamnă că nu au fost luaţi în echipa lui Tudose. Poate Tudose, cu câţiva susţinători, să răstoarne căruţa cu baroni a lui Dragnea? Sau îl va pune pe Dragnea în postura de a cere din nou moţiune de cenzură împotriva propriului guvern? Ori, de ce nu, ne-am putea trezi cu o a treia tabără, care să ceară plecarea ambilor, şi care s-ar putea contura în jurul primăriţei Capitalei. Oricum ar fi, scandalul nu se va stinge luni, indiferent ce decizie va lua Comitetul Executiv. Încă un an de scandal în PSD înseamnă un Iohannis fără contracandidat la alegerile din 2019.

Vizualizări: 742

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: