La negru

Se poartă negru în anii ăștia. Este o frenezie a toleranței și a globalizării în lume și nu e deloc rău, mie chiar îmi place să văd cum se zgârie pe ochi conservatori și își bat cruci cu limba-n gură. Și nici crucile alea nu vor mai fi ce-au fost, pentru ei, având în vedere că sunt șanse mari ca viitorul papă să fie unul de culoare. Favoriți la preluarea funcției, după ce Papa Benedict și-a anunțat demisia, sunt un ghanez și un nigerian. Amândoi mai negri chiar și decât Obama. Mult mai negri, dacă îmi este permis.

Grav e că noi suntem iar pe invers. Pe măsură ce mentalitățile se deschid pe tot globul, noi suntem tot mai locali, tot mai izolați, tot mai intoleranți, tot mai naționaliști. Proști pe bune, proști de dicționar. Pentru că dacă inteligența este direct proporțională cu capacitatea de adaptare, prostia nu poate fi decât sinonimă cu absența acestui talent. Cum ar fi ca viitorul patriarh al României să fie un țigan declarat? Vă imaginați reacțiile de pe internetul regional din Românica? Sau mai simplu: ce-ar spune Gigi Becali dacă viitorul președinte al României ar fi femeie? Și nu doar patronul Stelei, ci Gigii noștri, cu toții: misoginii, rasiștii, naționaliștii și restul?

Va fi o lume tot mai intolerantă cu tâmpiții și nu știu cui trebuie să-i mulțumesc pentru asta. În ritmul ăsta de dezvoltare a statelor civilizate și de involuție a noastră, România va ajunge un stat bananier destul de rapid, cândva în decursul vieții noastre, probabil. Să văd atunci ce-o să mai zică naționaliștii.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: