Larisa Săvulea, gorjeanca ce a arbitrat un meci internaţional

Larisa Săvulea este cea mai tânără arbitră din judeţul Gorj care a ajuns să arbitreze un meci internaţional. Aceasta s-a întors recent din Danemarca, unde a arbitrat meciul dintre ASD Torres şi Brondby. Pentru a ajunge la meciuri internaţionale este nevoie de multă muncă şi note mari la probele teoretice şi practice. Tânăra, care va împlini în  luna decembrie 24 de ani a făcut o profesie din arbitraj, la fel ca şi tatăl său, Ion Săvulea, arbitru şi fotbalist.

Larisa Săvulea şi Mihaela Popescu au reuşit performanţa unică la nivelul judeţului Gorj, aceea de a arbitra un meci de fotbal la nivel internaţional. Acestea s-au întors recent din Danemarca, unde au arbitrat meciul dintre echipele ASD Torres şi  Brondby. Deşi pe 10 decembrie împlineşte 24 de ani, Larisa Săvulea are la activ sute de meciuri de fotbal pe care le-a arbitrat. A urcat destul de repede treptele necesare, iar acum a ajuns arbitru de liga a doua. Asta pentru că a depus foarte multă muncă, a mers la toate examenele şi a obţinut la probele practice şi teoretice note peste 7.00, nota minimă. Cel care i-a insuflat dragostea pentru fotbal şi arbitraj a fost tatăl său, Ion Săvulea, care a arbitrat echipa Pandurii Târgu Jiu. ”Tatăl meu mi-a insuflat dragostea pentru arbitraj. Mergeam de mică cu el la meciuri. Acesta este primul meci internaţional pe care l-am arbitrat şi nu mă aşteptam să ajung la acest nivel. Este nevoie de foarte multă muncă. Trebuie să înveţi tot timpul pentru că se susţin probe de două ori pe an. Pregătirea este necesară la orice meci”, spune Larisa Săvulea. Arbitrajul îi ocupă de foarte multe ori timpul liber, însă acest lucru nu reprezintă o problemă pentru ea. Este fascinată de lumea fotbalului, de care nu s-ar despărţi niciodată, chiar dacă de multe ori trebuie să plece la drum cu noaptea în cap. În paralel a reuşit să termine şi o facultate de Turism, iar acum se pregăteşte să susţină licenţa la cea de-a doua facultate, de Educaţie Fizică. ”Pentru viitor vreau să mă pregătesc pentru probe şi pentru licenţa de la cea de-a doua facultate, cea de Sport”, mai spune tânăra.

Tatăl, mândru de reuşita fiicei

”Este o performanţă unică la nivelul judeţului Gorj. Larisa este o arbitră de perspectivă şi sperăm că va atinge cel mai înalt nivel pe linie de arbitraj. Este arbitru în liga a doua, iar vineri va avea un meci la Bucureşti. A fost un meci de liga campionilor europeni. Nimeni din judeţ nu a mai atins această performanţă. A fost desemnată să arbitreze acest meci de Comisia Centrală de Arbitri ai Federaţiei Române. Cele două fete au avut note bune şi au reuşit un lucru pe care niciun arbitru din judeţ nu l-a reuşit până acum”, spune Ion Săvulea, care în prezent este directorul Şcolii Generale ”Voievod Litovoi” din Târgu Jiu.

Acesta se laudă şi cu cealaltă fiică a sa, Luisa, care a făcut modelling şi care a reprezentat România în Coreea de Sus, în Italia, la Milano şi în Franţa, la Paris. ”Sunt mândru de cele două fete ale mele care au ascultat şi au făcut ceva în viaţă. Fata cea mare a prezentat moda la Milano şi a fost la cea mai tare discotecă din Monte Carlo”, spune Ion Săvulea.

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: